Ukrajina „zaplenila“ 32 broda zbog ulaska u krimske luke

© Sputnik / Alekseй Malьgavko / Uđi u bazu fotografijaLuka u Sevastopolju
Luka u Sevastopolju - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ukrajinski sud u sklopu Tužilaštva „Autonomne republike Krim i grada Sevastopolj“ koji potpada pod nadležnost Glavnog tužilaštva Ukrajine u odsustvu je zaplenio 32 broda zbog ulaska u krimske luke. Za sada se ne navodi pod čijim zastavama su plovili brodovi, ali prethodno su na isti način bili zaplenjeni ruski avioni.

U saopštenju suda se navodi da su brodovi „kršili poredak uplovljavanja i isplovljava iz luka na poluostrvu“. Sud će se dalje obratiti ukrajinskoj kancelariji Interpola kako bi bila raspisana poternica, kao i da bi se drugim državama uputio zahtev za zaplenu brodova.

Tužilaštvo je navelo da se ulazak brodova pod stranim zastavama u zatvorene morske luke na Krimu kvalifikuje kao podrivanje suvereniteta Ukrajine i za sobom povlači krivičnu odgovornost.

U Tužilaštvu ističu da ukrajinsko zakonodavstvo pre svega krše brodovi pod zastavom Rusije, a ponekad Sirije, Egipta, Libana.

Ukrajina je od jula 2014. godine zvanično obustavila funkcionisanje svih luka na Krimu i u Sevastopolju. Luke su zatvorene za strane brodove, a prelazak granice tretira se kao kršenje zakona Ukrajine i narušavanje suvereniteta zemlje.

Ukrajinsko tužilaštvo je u novembru po istom principu zaplenilo 44 ruska aviona zbog letova na poluostrvo.

Podsetimo, Krim je ušao u sastav Rusije u martu 2014. godine, nakon referenduma održanog posle državnog prevrata u Kijevu. Za ujedinjenje sa Rusijom glasalo je 96,77 odsto birača Republike Krim i 95,6 odsto glasača Sevastopolja. Ukrajina i dalje smatra Krim svojom privremeno okupiranom teritorijom. Prema rečima predsednika Rusije Vladimira Putina, pitanje Krima je zatvoreno.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala