Otkrivena 70 godina prećutkivana tajna o Stepincu

© Foto : Javno vlasništvoAlojzije Stepinac
Alojzije Stepinac - Sputnik Srbija
Pratite nas
Papa Franja nedavno je otvorio arhiv Pija 12. a hrvatski ambasador pri Svetoj stolici u njemu je pronašao gotovo 70 godina prećutkivanu tajnu - naslovnu rimsku crkvu kardinala Stepinca koju nikad nije preuzeo.

Prema pisanju zagrebačkog portala „Dnevnik“ tačno na nekadašnji Dan republike 1952. godine u apostolsku nuncijaturu u Beogradu stigao je kriptovani teleks kojim državni sekretar Montini obaveštava otpravnika poslova da je papa Pije 12. Alojzija Stepinca, nadbiskupa Zagreba, odlučio da proglasi kardinalom.

Prema zapisu monsinjora Odija u palati federacije ta je vest strane diplomate zanimala puno više od nove Titove odeće.

Kako se navodi, Jugoslavija je zatim prekinula diplomatske odnose sa Svetom Stolicom, ali je ostala misterije Stepinčeve naslovne Crkve koju u Rimu mora imati svaki kardinal.

„San Paolo ala Regola, lijepa je barokna crkva u povijesnom središtu Rima. Izgrađena na temeljima ranokršćanske crkve i mjestu patnje apostola Pavla“, kaže hrvatski ambasador u Vatikanu Neven Pelicarić.

On je kazao da je sada u toj crkvi nalazi spomen ploča na kojoj piše da da je Stepinac dobio naslov crkve ali je nikada nije preuzeo.

Tu spomen ploču postavila je hrvatska ambasada 2020. godine, prenosi Tanjug.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala