Rusi prave specijalni test za otkrivanje „britanskog“ soja virusa korona

© Sputnik / Alexander Astafyev / Uđi u bazu fotografijaAna Popova, direktorka ruske savezne službe za fitosanitarni nadzor Rospotrebnadzor
Ana Popova, direktorka ruske savezne službe za fitosanitarni nadzor Rospotrebnadzor - Sputnik Srbija
Pratite nas
U Rusiji nisu otkrivene mutacije virusa korona o kojima se govori u Velikoj Britaniji, a ruski Institut za epidemiologiju pravi specijalni test za otkrivanje nove mutacije virusa, izjavila je šefica Ruske službe za sanitarni nadzor i kontrolu (Rospotrebnadzor) Ana Popova.

Prema njenim rečima, centar „Vektor“ je dobio više od 5.000 bioloških uzoraka iz svih regiona Rusije, otkrivene su 1.424 mutacije virusa korona, „ali nisu otkrivene mutacije o kojima govore kolege u Velikoj Britaniji“. 

Popova je dodala da su analizirali PCR testove koje proizvode tri naučno-istraživačke organizacije „Rospotrebnadzora“ i utvrđeno je da ti testovi jasno mogu da otkriju bilo koji virus, kako sa mutacijama tako i bez njih, na teritoriji Rusije.

„Istovremeno je naloženo Centralnom naučno-istraživačkom institutu za epidemiologiju da pripremi specijalni test koji bi otkrivao upravo taj mutirani oblik virusa i oni su već započeli sa radom“, izjavila je šefica „Rospotrebnadzora“.

Popova je poručila da će ruske vakcine biti efikasne i protiv novog soja virusa korona.

„Rospotrebnadzor je zatražio novi oblik virusa preko Svetske zdravstvene organizacije, a takođe direktno iz Velike Britanije. Proučili smo kako to može uticati na efikasnost vakcina. Jučerašnje saopštenje instituta 'Gamaleja' i potvrda instituta 'Vektor' ukazuju na to da situacija ni na koji način neće uticati na efikasnost vakcina protiv mutiranih sojeva. Vakcine ostaju efikasne“, izjavila je Popova.

Ona je zaključila da se u Rusiji „primećuju opšti znaci stabilizacije epidemiološke situacije“.

Rusija je ranije obustavila avio-saobraćaj sa Velikom Britanijom zbog pogoršanja epidemiološke situacije u toj zemlji.

Podsetimo, britanski ministar zdravstva Mat Henkok rekao je 14. decembra da su britanski naučnici identifikovali novi soj korona virusa i da bi on „mogao biti povezan“ sa bržim širenjem na jugoistoku Engleske.

S tim u vezi, već preko 30 zemalja je zaustavilo ili ograničilo avio-saobraćaj sa Velikom Britanijom. Neke države, poput Grčke i Kipra, uvele su obavezan karantin za sve putnike koji doleću iz Britanije.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala