Turska upozorava SAD na posledice uvođenja sankcija: Bolje razmislite još jednom

© Sputnik / Aleksandr Galьperin / Uđi u bazu fotografijaRuski protivvazdušni raketni sistemi S-400 "Trijumf"
Ruski protivvazdušni raketni sistemi S-400 Trijumf - Sputnik Srbija
Pratite nas
Sankcije SAD protiv Turske u vezi sa kupovinom ruskih sistema za protivvazduhoplovnu odbranu S-400 uticaće negativno na zajedničku aktivnost u okviru NATO-a, izjavio je turski ministar odbrane Hulusi Akar.

On je istakao da Ankara očekuje od Vašingtona da preispita tu odluku.

„Učinićemo sve što je do nas kako nam američke sankcije na bi nanele nikakvu štetu. To će se negativno odraziti na našu zajedničku aktivnost sa Alijansom. SAD moraju istog trena da se vrate preispitivanju te pogrešne odluke. Očekujemo da će ona biti ispravljena“, rekao je Akar za televiziju „NTV“.

​Podsetimo, SAD su uvele sankcije Sekretarijatu odbrambene industrije Turske i njegovom direktoru Ismailu Demiru, kao i trojici fizičkih lica u zemlji „povezanih sa Rusijom“.

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan - Sputnik Srbija
Erdogan: Sankcije zbog S-400 – napad na suverenitet Turske

Šef turske diplomatije Mevlut Čavušoglu istakao je nakon toga da Turska nema nameru da se povuče po pitanju kupovine ruskog protivvazdušnog raketnog sistema S-400, bez obzira na sankcije koje su joj uvele SAD.

S tim u vezi, američki državni sekretar Majk Pompeo je tokom telefonskog razgovora sa njim izjavio da ruski sistemi PVO S-400, koje je kupila Ankara, ugrožavaju američku vojsku.

Isporuke ruskih PVO sistema S-400, koje su izazvale krizu u odnosima Turske i Sjedinjenih Američkih Država, počele su sredinom jula 2019. godine. Vašington je zahtevao da Ankara odustane od dogovora i zauzvrat kupi američke sisteme „Patriot“, preteći da će odložiti ili čak otkazati prodaju najnovijih lovaca F-35 Turskoj, kao i da će uvesti sankcije u skladu sa Zakonom o suprotstavljanju američkim protivnicima posredstvom sankcija. Ankara je odbila da učini ustupke i nastavila pregovore o dodatnoj seriji S-400.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala