Strmoglavi pad cene nafte zbog mutiranog virusa korona

© Sputnik / Maksim Bogodvid / Uđi u bazu fotografijaNaftna bušotina
Naftna bušotina - Sputnik Srbija
Pratite nas
Cene nafte zabeležile su najveći pad u poslednjih sedam nedelja, pošto su se investitori razbežali sa tržišta jer mutirani virus korona, koji je otkriven u Velikoj Britaniji, preti još većim zatvaranjima širom Evrope.

Cena fjučersa severnomorske nafte Brent srušila se ispod 50 dolara za barel, pri čemu je u jednom trenutku tokom trgovanja potonula za skoro 6 procenata, objavio je Blumberg.

Više od 16 miliona Britanaca je sada primorano da ostane kod kuće nakon što je u Londonu i na jugoistoku Engleske na snagu stupilo potpuno zaključavanje. Neke evropske zemlje su istovremeno obustavile saobraćaj sa Velikom Britanijom, a Francuska je zaustavila kargo transport do Engleske na 48 sati.

To je podgrejalo strahovanja da bi novi talas ograničenja kretanja mogao da bude uveden u celom regionu, što bi se negativno odrazilo na oporavak globalne potrošnje „crnog zlata“.

Logo Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) - Sputnik Srbija
Zemlje OPEK plus od januara povećavaju proizvodnju nafte

Jači dolar je, takođe, smanjio atraktivnost robe kao što je nafta, čija se vrednost izražava u američkoj valuti.

Cena Brenta za februarske isporuke pala je za 4,9 procenta, na 49,68 dolara za barel na trgovanju u Londonu, nakon što je u petak zaključena u plusu od 1,5 posto.

Obim trgovanja Brentom, koji važi za globalnu referencu na tržištu nafte, bio je na dnevnom nivou više nego dvostruko veći od proseka za ovo doba godine u poslednjih 10 dana.

Američka VTI nafta za januarsku isporuku stropoštala se za 5,1 odsto, na 46,59 dolara za barel, preneo je Tanjug.

Grupa OPEK plus će brže reagovati na promene i zauzeti pragmatičniji pristup prema dešavanjima na tržištu nafte zahvaljujući ubrzanju rasporeda svojih mesečnih sastanaka, saopštile su Rusija i Saudijska Arabija tokom vikenda.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala