Srpski junaci od Kosovskog boja do Košara ilustrovani kao u stripu

© Sputnjiku ustupila Lola ĐorđevićMural posvećen herojima sa Košara u Kraljevu.
Mural posvećen herojima sa Košara u Kraljevu. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Istinska zvezda evropskog stripa i predsednik Udruženja stripskih umetnika Srbije, Vladimir Krstić Laci, čije radove gotovo da i nemamo prilike da vidimo u domaćim izdanjima - publiku je počastvovao „oslikavši“ jednu sasvim izuzetnu knjigu. Srpske junake od Kosovskog boja do Košara.

To je i naslov knjige koji kazuje sve o ideji i konceptu, realizovanim zahvaljujući inicijativi urednika Ace Miljevića, čije je udruženje „Dobrodetelj“ izdavač ovog bisera.

Tačnije, niske od dvanaest bisera - koliko je pripovesti o čojstvu i junaštvu, o samim junacima ali i njihovim biranim podvizima, ispisao istoričar Milan Bojić, a Laci sa svojim majstorskim ilustracijama oživeo i učinio još atraktivnijim.

Incijativa za podizanje spomen-obeležja za pale srpske borce. - Sputnik Srbija
Počast herojima Košara: Po jedan kilometar za svakog poginulog junaka /foto/

„Istražujući naše herojske likove iz literature, mitskih ali i istorijskih priča, davno sam spoznao da mnogi nisu bili baš toliki junaci ili da neka njihova dela naprosto nisu istinita“, otkriva Bojić, koji predaje istoriju osnovcima.

„Tragao sam zato za istinskim podvižnicima i podvizima koji se jesu odigrali, vodeći se idejom da kreiramo prvu u potpunosti domaću knjigu koja bi deci predstavila prave uzore i vrednosti poput poštenja, časti, dobrote, hrabrosti... Tih junaka je nominalno dvanaest, počevši od Miloša Obilića, s tim da se u priču o herojima Košara, uz Ivana Vasojevića zvanog Jaguar, upleo i trinaesti, njegov saborac Dragan Grubić zvani Grubi - dvojac koji je, kao prvi na udaru, tog prvog dana borbi pokazao neprijatelju da je Srbija neosvojiva tvrđava i da su zidine hrabrih srpskih vojnika na Košarama – neprobojne“.

Piščev i Lacijev cilj je bio da kreiraju knjigu koja izgleda senzacionalno i drži pažnju današnje, zahtevne mlade publike kojoj su štampana izdanja često nedovoljno primamljiva i zanimljiva - i stvorili su ovaj unikatni vremeplov, koji čitaoca baca u grotlo istorijskih bitaka i uvodi u prave akcione scene sa tih bojišta.

„Pritom smo želeli da dužnu pažnju posvetimo našem narodu, pa i junacima, u Crnoj Gori i Republici Srpskoj - dodaje pisac. - Otud neizostavni Marko Miljanov u njegovom junaštvu tokom bitke na Fundini. Boško Perić zvani Peša, junak priče o borbi za čuveni "koridor života" (prolaz koji je Srbima u zapadnom delu BiH te 1992. zaista značio život), heroj je i one mnogo veće borbe, za stvaranje Republike Srpske, za koju je položio svoj život - o čemu mi je govorio njegov komšija Radivoje, na čijim je rukama Peša izdahnuo. Nismo želeli da zanemarimo ni žene, a Milunka Savić svakako bi bila nezaobilazni deo svake istorije junaštva i podvižništva, kao najnagrađivanija žena u istoriji ratovanja ali i istinska podvižnica u miru, koja je radeći kao čistačica othranila i iškolovala desetine dece“, prenose „Novosti“.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala