Skandal na američkom Vest Pointu: Vojni kadeti uhvaćeni u masovnoj prevari

© REUTERS / Mike SegarKadeti Vojne akademije Sjedinjenih Država u Vest Pointu u Njujorku marširaju tokom parade povodom Dana veterana 11. novembra 2014.
Kadeti Vojne akademije Sjedinjenih Država u Vest Pointu u Njujorku marširaju tokom parade povodom Dana veterana 11. novembra 2014. - Sputnik Srbija
Pratite nas
„Kada vojska pokušava da umanji značaj varanja na akademiji, mi zaista umanjujemo značaj vojske u celini. Oslanjamo se na vojsku koja će nam iskreno reći kada treba da vodimo ratove i kada možemo da ih dobijemo“, rekao je profesor prava Tim Baken sa Vojne akademije SAD Vest Poinu u Njujorku povodom skandala masovne prevare na ispitima u ovoj ustanovi.

Sedamdeset i tri kadeta iz Vest Pointa, najpoznatije i najprestižnije vojne akademije u SAD, optužena su za varanje na ispitu prošlog maja, iskoristivši procedure onlajn-testiranja uvedene u zbog pandemije virusa korona.

Američki mediji opisali su ovaj potez kao najgori akademski skandal koji je pogodio akademiju u poslednje četiri decenije.

Kako piše „Hil“, nekih pedeset i devet kadeta priznalo je varanje, a akademsko varanje navodno je otkriveno nakon što su predavači otkrili da je ista greška napravljena desetinama puta.

Pedeset osam kadeta priznalo je da je varalo, a većina njih je dobila uslovnu kaznu do kraja školovanja na akademiji i upisala program rehabilitacije. Najmanje četvorica su se ispisala, dok su ostali još uvek na saslušanjima koja bi se mogla završiti njihovim izbacivanjem. Dva slučaja su navodno odbačena zbog nedostatka dokaza.

Prema „Ju-Es-Ej tudej“, rehabilitacija, inače poznata i kao „Voljni postupak priznanja“, zahtevaće od kadeta da zajedno sa mentorom tokom šest meseci „pišu članke i eseje o svom iskustvu“.

Skandal sa varanjem žestoko je narušio kodeks časti Vest Pointa, koji glasi: „Kadet neće lagati, varati, krasti ili tolerisati one koji to čine“. Škola po protokolu može da izbaci kadete koji to prekrše.

Sličan skandal desio se 1976. godine, kada je preko 150 kadeta izbačeno nakon što se uhvaćen u varanju na ispitu iz elektrotehnike.

Profesor prava sa Vest Pointa Tim Baken okarakterisao je skandal kao pitanje nacionalne bezbednosti, rekavši za  „Ju-Es-Ej tudej“ da „kada vojska pokušava da umanji značaj varanja na akademiji, mi zaista umanjujemo značaj vojske u celini. Oslanjamo se na vojsku koja će nam iskreno reći kada treba da vodimo ratove i kada možemo da ih dobijemo“.

Vojni pukovnik Mark Veters, šef kabineta akademije, rekao je da je razočaran slučajem akademske prevare, ali je dodao da to ne vidi kao ozbiljno kršenje kodeksa Vest Pointa. Veters je dodao da se varanje uopšte ne bi dogodilo da kadeti nisu poslati na učenje na daljinu.

Skandal sa varanjem nije najgori problem odnosa s javnošću sa kojim se u poslednje vreme suočava obrazovna institucija koju finansira država. Poslednjih godina, koledž je izdržao daleko ozbiljnije optužbe u vezi sa seksualnim napadima i silovanjima kadeta od strane drugih kadeta. Izveštaj iz 2018. godine ukazao je na udvostručavanje slučajeva seksualnog zlostavljanja na akademiji u 2016/2017 godini, a posebno su kadetkinje prijavile porast neželjenog seksualnog ponašanja.

Godine 2019. vojni apelacioni sud je ukinuo osuđujuću presudu za silovanje kadeta od strane svog kolege, dozvolivši nasilniku da se vrati u školu, a odluke je kritikovana zbog jasnog nedostatka pravičnosti i pravilne primene zakona.

Pročitajte i:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala