Ruski vojnici ne učestvuju u borbama u Centralnoafričkoj Republici

© AFP 2023 / FLORENT VERGNESRegruti Oružanih snaga Centralnoafričke Republike tokom obuke u Bouaru
Regruti Oružanih snaga Centralnoafričke Republike tokom obuke u Bouaru - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ruska vojska u Centralnoafričkoj Republici ne učestvuje u borbenim dejstvima, Moskva strogo poštuje zahteve Saveta bezbednosti UN, izjavio je zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Mihail Bogdanov za Sputnjik.

„Imamo predstavništvo Ministarstva odbrane Rusije, ono je malo, ima četiri-pet osoba. Ali oni, naravno, ne učestvuju u borbenim dejstvima. To predstavništvo je političko prisustvo... O svim pitanjima šaljemo informacije Ujedinjenim nacijama“, precizirao je Bogdanov.

On je podsetio da se u Centralnoafričkoj Republici sada nalaze ruski vojni instruktori, ali „to nije vojska, nisu specijalne snage“.

Bogdanov je takođe dodao da ruska vojska služi u sastavu međunarodne misije UN u CAR i da se, prema njegovim podacima, radi o „13-14 ruskih oficira“.

„Računamo na ulogu misije UN. Svi se nadamo da će ova mirovna misija, dogovorena u Savetu bezbednosti UN, igrati odlučujuću ulogu u obezbeđivanju normalnih bezbednih uslova za izbore“, naglasio je visoki diplomata.

Zamenik ruskog ministra istakao je i da će Moskva, u slučaju da dobije zahtev, biti spremna da razmotri zahtev legalnih vlasti Centralnoafričke Republike za vojnu pomoć, ukoliko ona bude u skladu sa rezolucijama Saveta bezbednosti UN.

„Ako takav zahtev dođe od legitimnih vlasti. Pri tome se zahtev može uputiti ne samo nama, već i drugim partnerima i prijateljima“, odgovorio je Bogdanov na pitanje da li će Rusija poslati vojni kontingent u CAR ako to zatraže legitimne vlasti te zemlje.

„Treba videti kako se to poklapa sa zahtevom Saveta bezbednosti UN, jer tamo o nekim pitanjima treba bar obavestiti SB UN“, rekao je on.

Takođe je dodao da je Moskva ozbiljno zabrinuta zbog pokušaja da se ometaju izbori u Centralnoafričkoj Republici.

„Pokušaj nasilnog mešanja u ustavni proces, koji je preduzeo bivši predsednik, pokušaj ometanja izbora – to je ono što izaziva najveću zabrinutost“, zaključio je Bogdanov.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala