Ruski časovničari će učestvovati u restauraciji sata na Notr Damu

© SputnikNotr Dam u plamenu
Notr Dam u plamenu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Preduzeće za proizvodnju satova „Raketa“ u Sankt Peterburgu učestvovaće u obnovi monumentalnih satova na katedrali Pariske bogorodice nakon požara.

Inženjeri „Rakete“ počeli su da proučavaju dizajn satnog mehanizma na katedrali. Za rekonstukciju će biti iskorišćeni arhivski crteži iz sovjetskog vremena, pomoći će čak i roman Viktora Igoa.

„To (sat na katedrali) je međunarodno nasleđe, nije samo francusko. Mi smo bili prvi koji smo ponudili pomoć, verovatno će se pridružiti i Švajcarci“, rekao je ruskog direktor preduzeća Dejvid Henderson-Stjuart.

Peterburški inženjeri polako prikupljaju sve informacije koje mogu biti korisne za obnovu starih satova Notr Dama.

Podsetimo, u aprilu prošle godine ceo svet je sa užasom pratio kako vatra guta simbol Francuske. Požar je uništio krov sabora, u potpunosti je uništen hrastov toranj. Ispod njega se nalazio satni mehanizam sa brojčanicima sa četiri strane.

Kada je počela obnova sabora, otkriveno je da projekat restauracije nije uključivao satni mehanizam. I tada su se umešali francuski časovničari koji su osnovali međunarodnu asocijaciju. Pošto istorijski dokumenti i crteži nisu sačuvani, mehanizam će se obnavljati po ugledu na sat sa pariske katedrale Sent Triniti – katoličke crkve posvećene Svetoj Trojici.

„Takvi satovi praktično više ne postoje u svetu. To je vrlo komplikovano za majstore restauratore. Poznato je da Rusi veoma cene svoju istoriju i potpuno je normalno da se oni brinu za svetsko nasleđe“, rekao je predsednik asocijacije časovničara Žan-Batist Vio u intervjuu televiziji "Zvezda".

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala