Rusija: Jutjub lider po širenju lažnih vesti u 2020. godini

© REUTERS / Dado RuvicLogo Jutjuba
Logo Jutjuba - Sputnik Srbija
Pratite nas
Jutjub je postao lider među stranim internet platformama za širenje lažnih vesti 2020. godine, saopštila je za Sputnjik Federalna služba Rusije za nadzor u oblasti komunikacija, informacionih tehnologija i mas-medija (Roskomnadzor).
„Od stranih platformi najveći deo lažnih vesti širene su putem video-servisa Jutjub“, naveli su u Roskomnadzoru.

Služba za komunikacije ističe da se više od polovine (60 odsto) lažnih vesti tokom protekle godine odnosilo na temu virusa korona.

Roskomnadzor je 2020. godine, na osnovu zahteva Generalnog tužilaštva, preduzeo mere protiv više od 1.670 sajtova koje šire lažne vesti. Ograničen je pristup više od 570 sajtova, a oko 1.100 portala uklonilo je informacije na zahtev Roskomnadzora.

Kada se radi o uklanjanju lažnih vesti, strane internet stranice sporije reaguju na zahteve Roskomnadzora za uklanjanje lažnih vesti od ruskih, dodaje se u saopštenju.

Ponekad lažne informacije ostaju dostupne, ističe Roskomnadzor.

„Obično je ruskim sajtovima za to (uklanjanje lažnih vesti na zahtev Roskomnadzora) treba od nekoliko minuta do nekoliko sati. Istovremeno, reakcija stranih sajtova nije tako brza, a ponekad se lažne informacije uopšte ne uklanjaju“, precizirali su u Roskomnadzoru.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala