Rafal albanskih provokacija: Crkva, Medveđa, Niš, centar Kraljeva - šta je sledeće?

© Sputnik / GENT SHKULLAKUČovek sa albanskom zastavom
Čovek sa albanskom zastavom - Sputnik Srbija
Pratite nas
U samo dva dana rafalom provokativnih poteza i izjava Albanci pokušavaju da prisvoje veliki deo srpske teritorije i promene istoriju. Iako je takva retorika poslednjih godina veoma popularna kod kosovskih Albanaca, ovog puta opasne ideje dolaze i iz drugih izvora.

Predsednik Albanije Iljir Meta proglasio je Medveđu, opštinu na jugu Srbije, albanskom teritorijom, pritom optužujući Srbiju za raseljavanje Albanaca.

Meta je to rekao na svečanosti prilikom dodele titule „Vitez reda Skenderbeg“ političkom aktivisti iz Medveđe Muharemu Saljihuu. Kako je rekao, ta nagrada  pripada svima koji su odlučili da ostanu, da pruže otpor, da ne napuste domove predaka.

Albanski predsednik, tim rečima je neskriveno, pozvao Albance u Medveđi da se suprotstave Srbiji, verovatno u skladu sa albanskim nedosanjanim snom o otimanju teritorije tri srpske opštine koju nazivaju Preševskom dolinom.

I dok je Meta bio „skroman“ jedan albanski sportista je u prisvajanju srpskih teritorija otišao još dalje, na sever.

Albanac Enver Idrizi, nekadašnji svetski šampion u karateu, osim Medveđe, albanskim gradom prozvao je i Niš, nudeći da u tim gradovima finansira izgradnju spomenika Skenderbegu.

On je to izjavio za jedan švajcarski list navodeći da spomenik Skenderbegu treba da postoji „svuda gde ima Albanaca“.

Osim što propagira ideju Albanije do Niša, ovaj Albanac rođen u Makedoniji neretko veliča pripadnike terorističke takozvane Oslobodilačke vojske Kosova.

A da ni na Kosmetu Albanci ne miruju svedoči poslednji u nizu sramnih poteza kojim su pokušali da prisvoje ostatke srušene pravoslavne crkve u selu Suvo grlo kod Srbice.

Kako je kazao meštanin sela Suvo grlo Rajko Tomašević, pored puta koji vodi do sakralnih ostatka crkve posvećene Svetoj Bogorodici u tom selu postavljen je znak na kom na albanskom i na engleskom jeziku piše „Naša crkva“. Tim znakom samo je nastavljen atak na srpske svetinje koji već dugo traje. 

Pristalice i podržavaoci OVK-a - Sputnik Srbija
Slučaj „Žuta kuća“ — zajednički zločinački poduhvat Albanije i OVK /video/

Još jedan događaj izazvao je burne reakcije iako još uvek nije sigurno da li je reč o grešci ili pak žestokoj provokaciji.

Na aplikaciji „Gugl mapa“ Atletski stadion kraj Ibra u centru Kraljeva iznenada je dobio albansko ime.

I dok su svi okolni objekti i ulice ispisani srpskim latiničnim pismom, na „Gugl mapi“ je stadion označen albanskim pismom kao „Stadium Gjergj Kastriot Skenderbeu”, odnosno kao „Stadion Đurađ Kastriot Skenderbeg“ po srpskom borcu protiv osmanskih osvajača kojeg su Albanci prisvojili kao svog nacionalnog heroja.

Ukoliko nije greška, čini se da glad Albanaca za srpskom teritorijom raste neverovatnom brzinom.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala