Poznat plan vakcinisanja u Srbiji: Ko će prvi primiti vakcinu i kada

© REUTERS / Stephen DunnBočica sa vakcinom Fajzer
Bočica sa vakcinom Fajzer - Sputnik Srbija
Pratite nas
Korisnici staračkih domova stariji od 70 godina prvi će primiti „Fajzer-Biontekovu“ vakcinu, čije su prve količine od 4.875 doza danas stigle u Srbiji.

To je predviđeno planom koji je danas usvojio Nacionalni koorodinacioni tim za imunizaciju protiv kovida 19.

Stariji od 75 godina su najosetljivija kategorija stanovništva, oni će prvi primiti vakcinu, tako je i u većini zemalja u Evropi“, rekao je za Tanjug državni sekretar Ministarstva zdravlja Mirsad Đerlek koji je direktor Nacionalnog koordinacionog tima za imunizaciju.

U drugoj tranši, koja se očekuje u januaru, biće vakcinisani zdravstveni radnici u kovid sistemu, a zatim i ostalo medicinsko osoblje.

Đerlek kaže da se očekuje da u januaru stigne između 350.000 i 360.000 vakcina.

„Ceo operativni plan će biti vrlo dinamičan i menjaćemo ga u zavisnosti od količina doza vakcina s kojima raspolažemo. Mi ćemo napraviti orijentacioni plan“, rekao je Đerlek i dodao da će se pratiti epidemiološka situacija i u skladu sa tim donositi odluke o planu vakcinacije.

On je naveo da se očekuje da početkom sledeće nedelje počne vakcinacija nakon što, kako kaže, Agencija za lekove i medicinska sredstva Srbije odobri i uslužnu dozvolu za „Fajzerovu“ vakcinu.

Pročitajte i:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala