„Potencijalne korona bombe“: Norveška policija strahuje od novog talasa zaraze iz jednog izvora

© Flickr / Alex WrightProstitucija - ilustracija
Prostitucija - ilustracija - Sputnik Srbija
Pratite nas
Norveška policija strahuje da će istočnoevropski seksualni radnici, koji prekrše pravila karantina, proširiti zarazu virusa korona na tržištu na kom je teško pratiti infekcije.

U poslednjih nekoliko nedelja, policija u Oslu otkrila je više slučaja prostitucije nego obično. Žene često dolaze iz zemalja istočne Evrope koje su na mapi epidemije označene crvenom bojom, a često ne poštuju obavezu boravka u karantinu kada pređu granicu.

Nekoliko žena je novčano kažnjeno, a Norveška uprava za imigraciju donela je i nekoliko odluka o deportaciji.

„Na osnovu iskustva znamo da kada naletimo na osobe koje pružaju seksualne usluge, to je samo vrh ledenog brega. Na nesreću, verovatno postoji veliki crni broj“, rekao je policijski službenik Andreas Meg-Bentzen za TV2.

Policija, za sada, nije upoznata sa slučajevima zaraze među seksualnim radnicima, ali ako dođe do zaraze, to će se teško otkriti, rekli su iz policije.

„Smatramo da će oni. koji su platili seksualne usluge i zarazili se, to teško otkriti onima koji prate zarazu“, naveo je Meg-Bentzen.

Policija ne može ni da isprati ko sve koristi seksualne usluge, što još više otežava praćenje širenja zaraze.

Laboratorija - Sputnik Srbija
Norveški virusolog tvrdi da je korona greškom puštena iz laboratorije

Prema rečima Meg-Bentzena, jedna prostitutka verovatno ima 3-4 mušterije dnevno, a sve se odvija u iznajmljenim stanovima nedaleko od Osla.

„Zabrinuti smo za javno zdravlje. To predstavlja potencijalne infektivne bombe koje će doprineti povećanju broja zaraženih“, dodao je.

Kao i u susednoj Švedskoj, prostitucija je ilegalna u Norveškoj i predstavlja krivično delo za korisnike seksualnih usluga.

Kada je reč o virusu korona, Norveška je zabeležila više od 44.000 slučajeva bzaraze i 405 smrtnih slučajeva. U Oslu je zabeležen veliki skok novozaraženih na dnevnom nivou prošle nedelje.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala