Podmornice „okružuju“ Iran, Teheran za sada ćuti /foto/

© WikipediaAmerička nuklearna podmornica „Florida“ sa balističkim raketama
Američka nuklearna podmornica „Florida“ sa balističkim raketama - Sputnik Srbija
Pratite nas
Američka podmornica na nuklearni pogon prošla je kroz Ormuski moreuz i ušla Persijski zaliv što je očigledna pretnja Iranu, dok je izraelska podmornica navodno napravila „izlet“ u Crveno more.

„Ju-es-es Džordžija“ (SSGN-729) je podmornica klase „Ohajo“ koja je opremljena ne samo balističkim nuklearnim bojevim glavama, već i do 154 krstareće rakete „Tomahavk“, ili čak 66 specijalnih operativa, istakla je u ponedeljak američka mornarica, najavljujući tranzit podmornice u Persijski zaliv.

„Džordžiju“ su pratili raketne krstarice s navođenim raketama „Ju-es-es port rojal“ (CG 73) i „Ju-es-es Filipinsko more“ (CG 58) a tranzit su obavili u nedelju, saopštila je mornarica dan kasnije.

​Nakon ove objave, izraelski javni servis Kan izvestio je u ponedeljak uveče da je jedna od izraelskih podmornica prošle nedelje prošla Suecki kanal, uz odobrenje Egipta. Međutim, Kanov izveštaj citirao je „arapske obaveštajne izvore“. Izraelske odbrambene snage zvanično su odbile da komentarišu te navode.

​Pomorske demonstracije sile usledile su nakon atentata na Mohsena Farizadea, naučnika koji je navodno vodio iranski nuklearni program. Teheran je optužio Izrael za atentat.

Komandant američke Centralne komande general Kenet Mekenzi, trenutno boravi na Bliskom istoku, a njegovo tačno prebivalište nije otkriveno. Ranije ovog meseca, SAD su kao drugu „poruku“ Teheranu poslale dva bombardera u region, pozivajući se na izveštaje o potencijalnoj pretnji od strane milicija koje podržava Iran, prenosi RT.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala