Otkaz zbog virusa, jedan rekord i milioni za bolovanje – nikad čudniji uvod u novu NBA sezonu

© Sputnik / Alekseй Filippov / Uđi u bazu fotografijaIgračice u NBA ligi
Igračice u NBA ligi  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Nova NBA sezona počinje u noći između utorka i srede, u svetlu momenata koji dosad nisu zabeleženi u istoriji najkvalitetnije košarkaške lige na svetu.

Prethodna je završena u „mehuru“, šampion je odlučen u Orlandu gde se u izolacionim okolnostima najbolje snašla ekipa Los Anđeles Lejkersa.

Nikola Jokić - Sputnik Srbija
„Užičko kolo“ odzvanja Amerikom, a u glavnoj ulozi – Nikola Jokić /video/

Mnogo polemika je bilo o tome kada će početi nova sezona, pominjala se i 2021. godina, ali je NBA liga na kraju odlučila da prva lopta bude podbačena uoči katoličkog Božića.

U novoj sezoni Srbija će imati istovetan broj igrača kao protekle sezone, ali sa jednom promenom – umesto Marka Gudurića sada je tu Aleksej Pokuševski.

Načini na koji je određena njihova sudbina ih svrstavaju u dve kolone, gubitnike i dobitnike aktuelnih okolnosti.

Gudurić je imao solidnu rolu u redovima Memfisa, ali je ta ekipa odlučila da raskine saradnju sa njim, posle čega je odlučio da se vrati u Fenerbahče.

​Pored Gudurića, otkaz je dobio i potencijalni hrvatski reprezentativac Mario Hezonja, NBA odiseju je završio i Džanan Musa, a u društvo igrača koji su ostali bez posla ušao je još jedan momak poreklom sa ovih prostora – Frank Kaminski.

Kroz trejdove je stigao u Sakramento, ali je potom dobio otkaz, da bi se potom vratio u redove Finiks Sansa.

Otkaz je dobio i Majkl Kid Gilhrist, nekadašnji drugi pik na draftu, momak koji je važio za velikog talenta, ali se nije snašao u modernoj NBA ligi, a zajedno sa njim bez posla je ostao i Naz Mitru Long, potencijalni reprezentativac Grčke.

Hjuston je odlučio da se reši Džeralda Grina, košarkaša koji je ranije oduševljavao publiku zakucavanjima, a u Roketsima mu nije pomoglo ni to što je svoju frizuru kreirao u obliku logoa tog tima.

​Veoma je zanimljiv i slučaj Noe Vonlea, doskorašnjeg saigrača Nikole Jokića u Denveru koga je Čikago otpustio pošto je bio pozitivan na virus korona, a čudnu situaciju je doživeo i plejmejker Džej Džej Barea.

Legendarni reprezentativac Portorika je dugu karijeru u Dalasu završio otkazom, ali je vlasnik tog kluba Mark Kjuban odlučio da mu isplati dogovorenu platu i za narednu sezonu.

Prekidom saradnje sa Klipersima Žoakim Noa je verovatno završio karijeru, ali je u taj klub stigao Nikola Batum, kome se prethodno vlasnik Šarlota Majkl Džordan zahvalio na saradnji tokom koje Francuz nije uspeo da postane važniji faktor u ekipi.

Za razliku od svih pomenutih, aktuelna situacija je išla na ruku velikom broju igrača koji su uspeli sebi da obezbede ozbiljne ugovore.

Derik Vajt, momak koji je svoj put do NBA lige tražio kroz razvojnu ligu, dobio je četvorogodišnji ugovor od San Antonija vredan 73 miliona dolara i u narednoj sezoni će biti bitan šraf u timu legendarnog Grega Popoviča.

Milion manje će zaraditi Ou Dži Anunobi u Torontu, dok je Orlando odlučio da „otvori kesu“ i da povređenom Džonatanu Ajzaku dodeli 80 miliona dolara, te da Markelu Fulcu, svojevremeno prvom piku na draftu da ugovor vredan 50 miliona dolara, za tri sezone.

Razlog za slavlje ima i Luk Kenard, ne toliko značajan bek koji će od Klipersa zaraditi 64 miliona dolara, a sebi je fantastičan posao završio Rudi Gober, potpisavši ugovor vredan 205 miliona dolara sa Jutom.

Značajan novac sebi je obezbedio bivši tandem Partizana – Bogdan Bogdanović je od Atlante dobio ygovor od 72 miliona za četiri sezone, dok će Davis Bertans za godinu više zaraditi i osam miliona više.

Pauzu između dve sezone je obeležio Janis Adetokumbo, dvostruki uzastopni najbolji igrač NBA lige koji će za petogodišnju saradnju sa Milvokijem dobiti 228,2 miliona dolara, što je novi rekord lige.

Nova sezona NBA lige počinje u noći između utorka i srede, a sve najzanimljivije događaje pratite na sportskim stranicama srpskog izdanja Sputnjika.

► Amerikanac srpske krvi ponovo „zavrnuo” Kokoškova

► U susret novoj sezoni NBA lige (1): Bogdan u novoj uniformi, u Vašingtonu se vijori i zastava Srbije

► U susret novoj sezoni NBA (2): Da li su Jokić i Denver pretnja po šampiona?

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala