Neverovatnih 100 milijardi dolara: Ukrajina prebrojava gubitke zbog rata u Donbasu

© AP Photo / Evgeniy MaloletkaUkrajinski bataljon "Donbas"
Ukrajinski bataljon Donbas - Sputnik Srbija
Pratite nas
Gubici Ukrajine zbog sukoba u Donbasu procenjuju se na preko 100 milijardi dolara, saopštio je potpredsednik ukrajinske Vlade Aleksej Reznik.
„Zbog rata ukrajinska privreda je izgubila više od 100 milijardi dolara. Prema minimalnim procenama, na oporavak, prema istraživanju Bečkog ekonomskog instituta, potrebno je minimum 27 milijardi dolara“, rekao je Reznikov.

Ukrajinski potpredsednik Vlade je podsetio koliko su važne investicije u region. On je naglasio da treba stvoriti ekonomsku i pravnu klimu da investitor „poželi da dođe i uloži u rizičnu teritoriju“.

Podsetimo, ukrajinske vlasti su u aprilu 2014. godine pokrenule vojnu operaciju protiv Donjecke i Luganske Narodne Republike koje su proglasile nezavisnost nakon državnog prevrata u Ukrajini u februaru 2014.

Kijev ne priznaje DNR i LNR i smatra teritorije ovih dveju republika okupiranim, a ustaničke snage terorističkim.

Pitanje rešavanja situacije u Donbasu razmatra se, između ostalog, i na sastancima u Kontakt grupe u Minsku, koja je od septembra 2014. godine usvojila tri dokumenta koji regulišu korake za deeskalaciju sukoba. Međutim, i nakon sporazuma o primirju između sukobljenih i dalje dolazi do razmene vatre.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala