Minsk uzvraća EU na sankcije istom merom

© Sputnik / Viktor TolochkoProtesti u Minsku
Protesti u Minsku - Sputnik Srbija
Pratite nas
Beloruske vlasti donele su odluku da kao odgovor na treći paket sankcija EU protiv državljana Belorusije prošire spisak lica iz Unije kojima će biti onemogućen ulazak u zemlju. Biće ograničeni rad čitavog niza političkih fondacija iz EU i realizacija brojnih programa.

Evropska unija je prethodno počela da primenjuje treći paket sankcija kojim je obuhvaćeno 29 fizičkih lica  i sedam organizacija iz Belorusije zbog falsifikovanja rezultata predsedničkih izbora i nasilja nad demonstrantima. Uz to, iz Brisela su poručili da su spremni da još prošire spisak ako se situacija u zemlji ne popravi.

Beloruski ministar spoljnih poslova Vladimir Makej kaže da su u Minsku detaljno proučili treći paket sankcija da su kao uzvratnu meru predložili proširivanje sankcionog spiska prema građanima Unije.

Njima će biti zabranjen ulazak na teritoriju Belorusije, ali i Savezne države koju čine Rusija i Belorusija.

Kako je dodao, za Minsk je politika i logika sankcija neprihvatljiva ali je Belorusija prinuđena da odgovori adekvatno na neprijateljske restriktivne mere.

Podsetimo, masovni protesti opozicije počeli su u Belorusiji 9. avgusta, nakon predsedničkih izbora. Prema podacima Centralne izborne komisije, na izborima je pobedio aktuelni predsednik Aleksandar Lukašenko sa 80,1 odsto osvojenih glasova. 

Opozicija nije priznala rezultate izbora i smatra da je pobedila Svetlana Tihanovska.

Evropska unija više puta je izjavljivala da ne priznaje rezultate predsedničkih izbora u Belorusiji. Niz zapadnih zemalja uveo je individualne sankcije licima za koje se veruje da su umešana u izborna kršenja i suzbijanje protesta.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala