Kazahstan: Registracija ruske vakcine „Sputnjik Ve“ do sredine februara

© Sputnik / Ilья Pitalev / Uđi u bazu fotografijaVakcina protiv virusa korona "Sputnjik Ve" u odeljenju za vakcinaciju poliklinike u Moskvi
Vakcina protiv virusa korona Sputnjik Ve u odeljenju za vakcinaciju poliklinike u Moskvi - Sputnik Srbija
Pratite nas
Kazahstan planira da registruje rusku vakcinu protiv virusa korona „Sputnjik Ve“ do 12. februara naredne godine, saopštila je pres-služba Ministarstva zdravlja.

Proizvodnja ruske vakcine je počela juče u farmaceutskom kompleksu u Karagandi, četvrtom po veličini gradu u Kazahstanu.

Ogledna partija vakcina od 6.000 doza je poslata u Rusiju na proveru.

Masovna vakcinacija u Kazahstanu trebalo bi da počne u februaru naredne godine.

Kako su naveli u Ministarstvu zdravlja, provera u Institutu „Gamaleja“, koji je i proizveo vakcinu, trajaće od do 21. januara a nakon toga planirana je registracija.

Planirano je da u februaru bude proizvedeno 80.000 doza vakcine, u martu 150.000, a od aprila obim proizvodnje trebalo bi da dostigne 600.000 doza.

Za imunizaciju 20 odsto stanovništva potrebno je šest miliona doza, odnosno 20 miliona doza za oko 50 odsto stanovništva.

Podsetimo, Ministarstvo zdravlja Rusije registrovalo je u avgustu prvu na svetu vakcinu za prevenciju kovida 19, koju je razvio Nacionalni istraživački centar za epidemiologiju i mikrobiologiju „Gamaleja“ u saradnji sa Ruskim fondom za direktne investicije. 

Vakcina se zasniva na proučenoj i proverenoj platformi humanih adenovirusnih vektora, čije su važne prednosti bezbednost, efikasnost i nepostojanje dugoročnih neželjenih efekata.

Pročitajte još:

 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala