„Most dići u vazduh, Rusima prirediti Perl Harbor“: Predlog iz Ukrajine za oslobađanje Krima

© Sputnik / Alekseй Malьgavko / Uđi u bazu fotografijaKrimski most preko Kerčkog moreuza
Krimski most preko Kerčkog moreuza - Sputnik Srbija
Pratite nas
Kijevske vlasti bi trebalo da razviju strategiju vojnog oslobađanja Krima i Donbasa i prirede Rusiji novi Perl Harbor, smatra ukrajinski politikolog, doktor socijalne ekonomije Zinovij Svereda.

On je za televiziju „Prjamoj“ izjavio da „normandijski format“ navodno nikuda nije odveo i da su Nemačka i Francuska više puta na pregovorima zauzimale dvosmislen stav, te da je neophodno uključiti SAD i Veliku Britaniju i dijalog o Ukrajini.

„Osim toga, hteli mi to ili ne, Ukrajina mora da ima sopstvenu strategiju napada. Moramo da se pomaknemo, udaljimo od strategije odbrane i zagledanja u oči partnera“, smatra Svereda.

Među konkretnim merama on predlaže da se Krimski most digne u vazduh i da se ruskoj floti priredi „novi Perl Harbor“.

„Prava odbrana je patriotska svest, odbijanje naroda da se preda pod bilo kakvim uslovima, obnavljanje svoje vojske, pa čak i stvaranje svojih kosmičkih snaga“, izjavio je politikolog.

Testiranje ukrajinske rakete Neptun - Sputnik Srbija
Ukrajina objavila novi video testiranja „likvidatora“ Krimskog mosta

Kako je rekao, Ukrajina na taj način može da se poredi sa naprednim zemljama po pitanju zaštite svojih interesa i tada će je Velika Britanija i Sjedinjene Američke Države tretirati kao partnera.

Podsetimo, ovo nije prva ambiciozna izjava koju su izneli ukrajinski eksperti i vojnici.

Ranije je bivši sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine i šef partije Evropska solidarnost Aleksandar Turčinov izjavio da krstareće rakete R-360 sistema „Neptun“ navodno mogu za nekoliko minuta da unište ruske brodove u Crnom i Azovskom moru, kao i Krimski most. On je rekao i da je spreman da lično juriša na Krim ukoliko predsednik Vladimir Zelenski donese odluku da napadne poluostrvo.

Vojni ekspert Mihail Žirohov takođe je izjavio da „Neptun“ može da „dobaci“ do ruskih brodova u Novorosijsku.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala