Dr Boljević posle dve doze vakcine: „Sputnjik Ve“ je bezbedna i efikasna – odlično se osećam!

© Foto : Sputnjiku ustupio prof. dr Sergej BoljevićProf. dr Sergej Boljević, šef katedre patologije čoveka na Sečenovskom Univerzitetu u Moskvi
Prof. dr Sergej Boljević, šef katedre patologije čoveka na Sečenovskom Univerzitetu u Moskvi - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rusija je počela sa vakcinacijom protiv koronavirusa, a da je „Sputnjik Ve“ bezbedna i efikasna vakcina potvrdio nam je i prof. dr Sergej Boljević, šef katedre patologije čoveka na Sečenovskom Univerzitetu u Moskvi, koji je primio obe doze ove vakcine. „Odlično se osećam i poželeo bih ljudima da se vakcinišu i da steknu imunitet“, poručuje doktor.

Profesor Boljević poreklom je iz Crne Gore i specijalista je patofiziologije i pulmologije. U Rusiji živi od 1983. godine, kada je upisao Medicinski fakultet. Da će među prvima primiti vakcinu „Sputnjik Ve“ obećao je još u avgustu.

„Sputnjik Ve“ bezbedna i efikasna vakcina

„Prvu dozu vakcine dobio sam 11. novembra, a drugu 2. decembra. Nisam imao nikakvih nuspojava, a danas je tačno 42 dana od kako sam primio prvu dozu i sada sam zaštićen 100 posto od koronavirusa, što dokazuju i antitela koja su prisutna u sasvim dovoljnoj količini“, priča nam dr Boljević.

Pre par dana su se, kaže, vakcinisali i članovi njegove porodice, supruga i kćerka.

„I one se dobro osećaju, sve je u redu, nisu imale nikakvih nuspojava nakon vakcinacije.“

Prema rečima sagovornika Sputnjika, Rusi se pridržavaju propisanih mera zaštite i nose maske.

„Ja sam se, iskreno, jedno vreme pomalo pribojavao da izađem na ulicu, zbog malo veće kilaže koju imam, pa spadam u ugroženiju kategoriju. Sada sam već počeo da se krećem i mogu da kažem da je disciplina primetna, u prodavnicama se nose maske, a na ulazu stoji čovek koji meri temperaturu. Takođe, narod se trudi da drži distancu od metar i po, dva. Ali, mi se sada nalazimo u delu kada smo već izašli, što se kaže, „na plato“. U Rusiji se broj novozaraženih na dnevnom nivou kreće od 25 do 29 000, a u Moskvi pet do sedam hiljada. Smrtnost od koronavirusa se možda za nijansu povećala, ali u odnosu na druge zemlje Rusija je po stopi smrtnosti od koronavirusa na nekom stotom mestu“, napominje Boljević.

Nema opuštanja dok se ne stvori kolektivni imunitet

Vakcinacija je u Rusiji počela i to je, dodaje on, narodu ulilo vrlo veliki optimizam.

„Naravno, ne mislim da će se svi vakcinisati jer i ovde postoji dosta vakcinoskeptika koji odbijaju vakcinaciju. Ali, verujem da će se do leta ipak vakcinisati oko 60 do 70 odsto stanovništva kako bi se, uz one koji su već bili bolesni i stvorili antitela, oformio kolektivni imunitet“, kaže Boljević.

Prema njegovim rečima, vakcinacija je izuzetno značajna, ali i dalje poštovanje mera.

„Primera radi, ja jesam vakcinisan, ali ako bez maske idem u prodavnicu meni virus može ući u nos, a ja ga mogu preneti nekome drugom. Dakle, prestanak nošenja maski i popuštanje discipline je moguće tek onda kada se stvori kolektivni imunitet, sa oko 70 posto vakcinisanih“, napominje sagovornik Sputnjika.

Može alkohol, ali u razumnim količinama

U osvrtu na preporuke da se ne sme piti alkohol pre i nakon vakcinacije „Sputnjik Ve“ vakcinom, dr Boljević kaže da se tu misli na alkohol u velikim količinama i da je o tome razgovarao sa akademikom Aleksandrom Ginzburgom, koji je na čelu tima koji je napravio ovu vakcinu.

„Velike količine alkoholnih pića smanjuju imunitet i mogu negativno da utiču na stvaranje antitela. Dakle, preporuka uzdržavanja od unošenja alkoholnih pića se na to odnosila, ali nije problem kada je reč o manjim količinama, da se popije čaša ili dve vina dnevno. To niko ne brani. Da je drugačije, verujem da bi broj onih koji nameravaju da se vakcinišu bio daleko manji“, kaže kroz smeh dr Boljević i dodaje da je poslednja preporuka da se oni koji nameravaju da se vakcinišu uzdrže od unošenja alkohola tri dana pre i tri dana posle vakcinacije.

Očekivani imunitet koji „Sputnjik Ve“ pruža - dve godine

Povodom trajanja imuniteta koji stvara ruska vakcina, šef katedre patologije čoveka na Sečenovskom Univerzitetu u Moskvi kaže:

„Osam meseci je period koji je prošao od kako su, krajem marta, vakcinisani naučnici Instituta Gamaleja. To je maksimum za koji do sada znamo i kod njih postoje antitela. Ali, s obzirom na to da druge vakcine koje su iz te grupe virusa, poput one za ebolu, pružaju zaštitu do dve godine i više, smatra se da bi i vakcina „Sputnjik Ve“ trebalo da održava imunitet do dve godine. To su poslednje informacije od strane akademika Ginzburga i njegove ekipe. U svakom slučaju nivo antitela će se pratiti. Neko će to pratiti dobrovoljno, a neko zbog prirode posla, poput lekara koji rade u crvenim zonama. Mi koji smo malo dalje od toga takođe moramo da pratimo nivo antitela da bismo znali kako da se ponašamo.“

Podsetimo, „Sputnjik Ve“ je prva u svetu registrovana vakcina protiv virusa korona. U oktobru je predsednik Rusije Vladimir Putin objavio o registraciji druge ruske vakcine protiv virusa korona, koju je razvio Državni Naučni centar „Vektor“, a koja je nazvana „EpiVakKorona“.

Ruska vakcina „Sputnjik Ve“ garantuje bezbednost od virusa korona 96 odsto, a u slučaju i da čovek koji je vakcinisan i oboli od ove infekcije, njegova klinička slika će biti izuzetno blaga.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala