Čekaju zeleno svetlo: Rusko preduzeće spremno da napravi prvi ruski nosač aviona

© Sputnik / Grigoriy Sisoev / Uđi u bazu fotografijaRadnici u preduzeću "Sevmaš"
Radnici u preduzeću Sevmaš - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ukoliko Ministarstvo odbrane naruči novi nosač aviona, za njegovu izgradnju će biti zaduženo preduzeće iz Severodvinska „Sevmaš“, rekao je generalni direktor Ujedinjene korporacije za brodogradnju Aleksej Rahmanov u intervjuu za televiziju „Rusija 24“, istakavši da Rusija ima mogućnost da sama napravi nosač aviona.
„Spremni smo da odmah krenemo sa projektovanjem i izgradnjom nosača čim Ministarstvo odbrane donese odluku. Izgradnja nosača aviona za Indiju pokazuje da imamo iskustva. To iskustvo je koncentrisano u fabrici 'Sevmaš', i računamo da ćemo tamo praviti nosač aviona, ukoliko to naruči vojska“, rekao je Rahmanov.

Što se tiče troškova izgradnje novog nosača, stručnjak objašnjava da će oni biti nekoliko puta niži od troškova izgradnje nosača aviona za vojno-pomorske sile drugih zemalja.

„Troškovi izgradnje u poređenju sa stranim brodovima i plovilima su znatno niži. Potpuno sam siguran da ćemo uspeti da napravimo nosač aviona. Pronašli smo mogućnost da uspostavimo saradnju kako bismo efikasno realizovali državne odbrambene narudžbine“, pojasnio je Rahmanov.

On je prokomentarisao i nove američke sankcije usmerene protiv Ministarstva odbrane i kompanija koje sarađuju sa njim, rekavši da one stvaraju brojne neprijatnosti, ali da je Ujedinjena korporacija za brodogradnju već navikla da radi u tom režimu.

Teška krstarica-nosač aviona projekta 11435 „Admiral Kuznjecov“ je najveći brod Vojno-pomorske flote Rusije. Izgrađen je i porinut za mornaricu Sovjetskog Saveza i trebalo je da bude prvi nosač aviona svoje klase. Ima mogućnost da nosi do 50 helikoptera i aviona, koji su podešeni za vertikalno poletanje i sletanje.

Naoružan je protivbrodskim i protivavionskim raketnim sistemima i artiljerijom. Dug je 306 metara, deplasman iznosi 59,1 hiljadu tona, a u stanju je da razvije brzinu do 29 čvorova. U sastav Severne flote krstarica je uvrštena 1991. godine, a 2016. godine brod je prvi put korišćen na Sredozemnom moru, tokom vojne operacije Rusije u Siriji.

„Admiral Kuznjecov“ je trenutno na remontu, a početkom decembra ruski mediji su pisali da će testiranja nosača aviona započeti 2020. godine.

Pročitajte još:

 

 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala