Bajden: Hakeri su ukrali važne informacije američkog biznisa i vlasti

© Sputnik / Kirill Kallinikov / Uđi u bazu fotografijaKompjuter
Kompjuter - Sputnik Srbija
Pratite nas
Tokom velikog sajber-napada u SAD, koji američka strana pripisuje Rusiji, hakeri su uspeli da ukradu važne informacije američkih poslovnih krugova i vlasti, rekao je izabrani predsednik SAD Džo Bajden tokom pres-konferencije u Delaveru.
„Taj napad je bio pažljivo planiran i realizovan. Oni koji su izvršili napad uspeli su da uhvate savezne vlasti nespremne“, dodao je Bajden.

Prema njegovim rečima, „hakeri su ukrali važne informacije američkog tehnološkog sektora, privatnog biznisa i američkih vladinih resora“.

„Dogodio se veliki napad usmeren protiv američkih resora, iako mnogo toga još ne znamo, znamo jedno – to predstavlja veliki rizik za našu nacionalnu bezbednost“, ocenio je on.

Bajden je skrenuo pažnju i na tvrdnje predstavnika aktuelne američke administracije o tome da je Rusija navodno umešana u napad.

On je istakao da aktuelna administracija nije uspela da preuzme kontrolu nad situacijom, što će morati on da učini. Istovremeno je dodao da bi administracija Donalda Trampa trebalo da objavi ko stoji iza masovnog sajber-napada.

Bajden je obećao da će Vašington preduzeti mere u vezi sa sajber-napadom.

„Mislim da kada saznam koliki je obim štete i ko je zvanično odgovoran za sajber-napad, oni mogu biti sigurni da ćemo odgovoriti. Moguće, na isti način. Postoji mnogo mogućnosti o kojima neću sada govoriti“, poručio je Bajden.

O napadima koji se pripisuju ruskim hakerima prvi put je objavljeno 14. decembra. Oni su, navodno, izveli napad na Ministarstvo unutrašnje bezbednosti SAD i stekli pristup internim komunikacijama u resoru. Napad je bio deo kampanje u okviru koje su bili hakovani američko Ministarstvo finansija i Nacionalna uprava za telekomunikacije i informacije.

Moskva negira bilo kakvu umešanost u sajber napade i smatra neosnovanim ove optužbe.

Pročitajte još:

 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala