Amerika uvela nove sankcije prvoj dami Sirije

© AFP 2023 / MIGUEL MEDINAAsma Asad supruga predsednika Sirije Bašara Asada
Asma Asad supruga predsednika Sirije Bašara Asada - Sputnik Srbija
Pratite nas
Sjedinjene Američke Države uvele su nove sankcije protiv supruge predsednika Sirije Bašara Asada i njenih najbližih rođaka, saopštio je šef američkog Stejt departmenta Majk Pompeo.
„Stejt department uvodi sankcije Asmi Asad, supruzi Bašara Asada, zbog ometanja napora na promovisanju političkog rešenja sirijskog sukoba“, navodi se u saopštenju Pompea.

Kako se navodi, „Asma je u interesu režima pomagala konsolidaciju ekonomske i političke vlasti, između ostalog, i uz pomoć svojih takozvanih dobrotvornih i građanskih organizacija“.

Pored Asadove supruge, sankcije se uvode i protiv četiri njena najbliža rođaka koji su se, prema mišljenju Vašingtona, obogatili „na račun stradanja Sirijaca“.

Protiv supruge Bašara Asada Amerika je već uvela sankcije – ona je ranije uključena na sankcioni spisak Ministarstva finansija SAD. 

Podsetimo, Pompeo je u junu 2020. godine saopštio da Vašington uvodi nove sankcije Siriji u skladu sa Zakonom o zaštiti civila u Siriji („Cezarov zakon“). Sankcije su uvedene protiv 14 osoba, između ostalog i supruge predsednika Sirije Bašara Asada – Asme Asad i njegove sestre Bušre Asad. Na sankcioni spisak je uvrštena i 21. organizacija.

Predsednik SAD Donald Tramp je krajem 2019. godine potpisao Zakon o zaštiti civila u Siriji, poznat i kao „Cezarev zakon“, koji je stupio na snagu 1. juna, i uključuje sankcije koje utiču na gotovo sve sfere sirijske ekonomije.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala