Ambasadori EU na razgovoru u ruskom MIP zbog Navaljnog i sankcija protiv Rusije

© Sputnik / Vladimir Vyatkin / Uđi u bazu fotografijaRusko ministarstvo spoljnih poslova
Rusko ministarstvo spoljnih poslova - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ambasador Francuske u Rusiji Pjer Levi, zamenica nemačkog ambasadora Beate Gžeski i predstavnik švedske ambasade trenutno su na razgovoru u ruskom Ministarstvu inostranih poslova povodom situacije u vezi sa navodnim trovanjem ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog i sankcija EU protiv Moskve.

Pre nekoliko dana šef nemačke diplomatije Hajko Mas izjavio je da sumnja u spremnost Rusije da razjasni šta se dogodilo ruskom blogeru Alekseju Navaljnom.

„Mislim da je bilo puno mogućnosti da se u Rusiji razjasni ono što se dogodilo u vezi s trovanjem Navaljnog. Ili bar da se pokrene istraga. To se nije dogodilo. Zbog toga gajimo ozbiljne sumnje da je Rusija spremna da to uradi“, rekao je Mas.

Francuska i Nemačka inicirale novi paket sankcija protiv Rusije, a Moskva je uzvratila recipročnim merama protiv te dve zemlje. 

Podsetimo, nemačka vlada je 2. septembra, pozivajući se na laboratoriju Bundesvera, saopštila da je ruski opozicionar Aleksej Navaljni otrovan supstancom iz grupe hemijskih bojnih otrova „novičok“. 

Nemačka vlada je, takođe, saopštila da su laboratorije u Francuskoj i Švedskoj ponovile analize uzoraka Navaljnog i potvrdile da je otrovan supstancom iz grupe „novičok“.

Od Rusije se zahteva da sprovede istragu, a zvanična Moskva insistira na tome da joj Berlin dostavi informacije u vezi s Navaljnim.

Tužilaštvo i policija Rusije započeli su svoje istrage već prvog dana hospitalizacije Navaljnog u Omsku 20. avgusta. Rusko tužilaštvo je zatražilo od Nemačke da objavi informacije o ispitivanjima i preliminarnim dijagnozama ruskog blogera. Pošto je zahtev hitno prosleđen, Moskva je očekivala jednako brz odgovor od nemačke prestonice, ali nije dobila nikakve informacije.

Predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je na godišnjoj konferenciji za medije da Navaljni ima podršku stranih obaveštajnih službi, ali da to ne znači da ga treba otrovati.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala