Albansko nejedinstvo trese Preševo: Vlada Srbije opet morala da reaguje

© AP Photo / SASA DJORDJEVICSpomenik teroristima OVPBM u Preševu 16. januara 2013.
Spomenik teroristima OVPBM u Preševu 16. januara 2013. - Sputnik Srbija
Pratite nas
S obzirom na to da stranke u Preševu od 27. avgusta nisu uspele da oforme većinu, Vlada Srbije je raspustila lokalnu skupštinu u Preševu i formirala Privremeni organ na čelu sa novim/starim predsednikom Opštine Šćiprimom Arifijem.

Za članove Privremenog organa imenovani su i Ragmi Mustafa iz Demokratske partije Albanaca, Branko Trajković iz koalicije SNS-SPS, Admir Latifi i Ardita Sinani iz Partije za demokratsko delovanje.

Mustafa, iako je deo ovog privremenog tela, nije saglasan sa ponovnim izborom Arifija na mesto predsednika Opštine.

Zbog albanskog nejedinstva u Preševu - privremene mere

„Da je umeo i mogao ne bi u toku četvorogodišnjeg mandata dva puta lokalna samouprava Preševa imala vanredne izbore. Nezadovoljni smo i postupkom Vladom Srbije. Ako je Arifi 2017. godine kada je bio u opoziciji postavljen za predsednika privremenog organa, zašto sada nije na mesto predsednika privremnog organa postavljen čovek iz opozicije? Zašto i sada nisu isto postupili?“, pita Mustafa.

On napominje da je njegova stranka druga po veličini, da je na izborima dobila 11 poslanika, i da je po zakonima koji su isti kao i 2017. godine mesto prvog čoveka privremenog organa trebalo da bude ponuđeno njegovoj stranci.

„Mi još uvek nismo dobili rešenje od Vlade Srbije o formiranju privremenog organa a on je već sazvao sednicu privremnog organa. Kako je to moguće“, pita se Mustafa.

Zoran Stanković,  predsednik Koordinacionog tela za Preševo, Bujanovac i Medveđu, objašnjava da je zbog činjenice da je Skupština prešla u ruke opozicije koja nije imala većinu, doneta odluka o formiranju Privremnog organa.

Sve po zakonu

„Vlada Srbije je u četvrtak formirala Privremeni organ i on sada zamenjuje i fukcioniše u ime opštine Preševo. Predsednik opštine je iz Demokratske  alternative koja je izgubila većinu u skupštini i zbog toga je bilo nemoguće da lokalna samouprava radi“, kaže naš sagovornik.

On dodaje da je sve urađeno u skladu sa zakonima Republike Srbije i da nema mesta ni za kakve spekulacije.

Do raspada koalicije, koja je bila prvobitno formirana posle izbora, došlo je kada se od Arifijeve koalicije odvojila Grupe građana Pokret za reforme  i Alternativa za promene Samija Salijua, čime je Arifi izgubio minimum od 20 odbornika za rad Skupštine.

Urednik informativnog portala „Bujanovačke“ Nikola Lazić napominje da Skupština u Preševu ima ukupno 38 odbornika, što po njemu znači da je neko izdao i Arifija, ali kasnije i Samija Salijua koji je istupio iz Arifijeve koalicije i pokušao da oformi vlast.

Albanci nisu jedinstveni kao što se čini

Međutim, ni on nije mogao da sakupi 20 odbornika pa su obe strane imale po 19 odbornika – što nije dovoljno za opstanak.

„U Preševu stalno vlada tenzija oko vlasti, a ovo im je u tri godine druga privremena mera. U Preševu ima četiri, pet albanskih stranaka koje su podjednako jake i koja god da napravi većinu ta većina nikada nije dovoljna da bi bili komotni. Obično neko nekoga zavrbuje i onda se desi ovo što se i sada desilo - da tri meseca nema kvoruma i da su morale da budu uvedene privremene mere“, objašnjava Lazić.

On kaže da to što su sve stranke albanske ne znači da nemaju aspiracije ka trci za vlast, napominjući da oni nisu baš tako jedinstveni kako se čini i ovo je, ističe - obična borba na lokalu za vlast.

Prema važećim zakonima predsednik Narodne Skupštine Srbije ima na raspolaganju 60 dana od dana formiranja Privremenog organa da raspiše vanredne lokalne izbore.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala