Softver koji „prisluškuje“: „Guglov“ aparat će ispunjavati zahteve i pre nego što mu se kaže /video/

© AP Photo / Jens MeyerIzglagači rade na kompjuterima ispred osvetljenog loga Gugla na industrijskom sajmu u Hanoveru
Izglagači rade na kompjuterima ispred osvetljenog loga Gugla na industrijskom sajmu u Hanoveru - Sputnik Srbija
Pratite nas
„Gugl“ radi na unapređenju pametnog displeja Nest Hub Max za upravljanje kućnom tehnikom, koje će omogućiti aktiviranje „Guglovog asistenta“ čim oseti prisustvo korisnika. Preciznije, slušaće korisnike i biće spreman da počne da izvršava naredbu i pre nego što mu se obrate sa zahtevom.

Najčešće proizvodi koji su deo asortimana Guglovog asistenta moraju da budu aktivirani glasovnom komandom poput „Hej, Gugl“, piše Indipendent.

Međutim, izgleda da „Gugl“ traži način da se asistent aktivira bez glasovne naredbe korisnika. 

Nova opcija, koju je otkrio Jan Boromez, najverovatnije koristi kameru da bi detektovala prisustvo korisnika.

Takođe, mogla bi da koristi ultrazvučne senzore softvera Nest Hub Max koji se oslanjaju na zvučnike i mikrofone kako bi utvrdila da li se neko približava.

To je moguće zahvaljujući nečujnim ultrazvučnim talasima koje emituje „Nest“ i na taj način detektuje osobu na udaljenosti od 1,2 metra.

Iz „Gugla“ navode da se ultrazvučna metoda može kombinovati sa podacima koji se dobijaju od kamere koja radi u okviru displeja Nest Hub Max.

„Ukoliko ste aktivirali opciju Face Match i personalizacija vam je uključena, može se dobiti obaveštenje kada je uređaj potvrdio poklapanje“, ističe se u „Guglovom“ objašnjenju.

S druge strane, bez opcije Face Match Guglovog asistenta, ali uz personalizaciju, ultrazvučni senzori obaveštavaće da je korisnik blizu.

„Gugl“ nije komentarisao kako tačno Ultrasound Sensing radi.

Ovo nije jedino unapređenje funkcija Guglovog asistenta koje podrazumevaju slušanje korisnika ili njegovog okruženja bez aktivacije Asistenta od strane korisnika.

Nekim vlasnicima Androida telefoni šalju upozorenja kada se u njihovom domu čuju zvuci poput protivpožarnog alarma, plača bebe, ulaznog zvona, laveža pasa, vode koja teče, kucanja itd. 

To omogućava funkcija Live Transcribe, međutim, potpuno druga funkcija obaveštavaće korisnike kada budu detektovani lomljenje stakla, zvuk aparata sa kompresovanim vazduhom i drugi zvuci koji asociraju na alarme.

Na prvi pogled, deluje kao da je reč o „prisluškivanju“ radi veće bezbednosti korisnika. 

Međutim, na drugi pogled, ovo bi mogao da bude put ka svetu u kojem će nas slušati stalno, a ne samo kada to tražimo od naših uređaja, prenosi RTS.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala