„Sedam veličanstvenih“ - Najbolji evropski dokumentarci uprkos pandemiji

© Fotolia / Peych_pBioskopska sala
Bioskopska sala - Sputnik Srbija
Pratite nas
Šesnaesti Festival evropskog dugometražnog dokumentarnog filma „Sedam veličanstvenih“ biće otvoren večeras u Kombank dvorani, a do 24. decembra predstaviće sedam modernih dokumentaraca koji publiku vode na zadivljujuća putovanja od široke Volge do sala za milongu Buenos Ajresa.

Festival otvara najnoviji film jednog od najznačajnih svetskih majstora dokumentarizma, Viktora Kozakovskog. Posle premijera ne festivalima u Berlinu i Njujorku, ovaj film se prikazivao retko, pre svega zbog eksluzivnog zahteva autora da se prikazuje isključivo u bioskopima.

„Gunda“ je ostvarenje koje u pravom trenutku usmerava naše poglede ka bićima koja su zanemarena i koja stradaju, prema bićima za koja nas autor opominje da su divna stvorenja naše zajedničke planete.

Dansko ostvarenje „Patrimonijum“ je dosad neviđeni prikaz danske aristokratije kroz priču o teretu i obavezama koje nosi pripadanje tom, za mnoge, apsolutno povlašćenom društvenom sloju.

To je nimalo bajkovita priča o baštini i tradiciji, što je i značenje reči u naslovu, kreirana izuzetnim vizuelnim stilom koji pejzaže i enterijere pretvara u prizore kao sa slika izuzetnih slikara.

Na delikatno putovanje osetljivih duša u potrazi za ljubavlju na brodu koji krstari Volgom vodi nas “Gorka ljubav”, film dvojice vrhunskih majstora - reditelja Ježija Šlatkovskog, koji je sve u Evropi zadivio ostvarenjem “Don Žuan” o rastrzanoj psihi i mladalačkim snovima o ljubavi, i podjednako virtuoznog i prefinjenog direktora fotografije Vojćeha Starona.

Holandsku autorku Uke Hogendejk beogradska publika je upoznala kroz njenu veliku, nezaboravnu sagu “Novi Rejksmuzej”, o obnovi jednog od najvećih evropskih muzeja. Njen najnoviji film “Moj Rembrant” je još jedan ekskluzivni uvid u puteve i život umetničkih dela.

Jedan festivalski dan posvećen je muzici i Argentini. Specijalna projekcija namenjena je jednom od najvećih dokumentarističkih bioskopskih hitova u poslednjih deset godina, – filmu “Još jedan tango”.

Francusko-češko-argentinskoaustrijska koprodukcija “Solo” je potresna priča o vrhunskom pijanisti koji se bori na ivici mračnog, duševnog ambisa protiv demona sopstvene genijalnosti, sa nadom da muzika kojoj žrtvuje sebe postane prostor u kome može da postoji.

Festival će biti zatvoren finskim filmom „Najsrećniji čovek na Zemlji“, koji otkriva svet nepriznatih emocija finskih muškaraca, pričajući pre svega o dubokoj žudnji za bliskošću.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala