Rusija saopštila iz kojih zemalja dolaze sajber-pretnje

© Sputnik / Maksim Blinov / Uđi u bazu fotografijaZgrada MIP Rusije
Zgrada MIP Rusije - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ministarstvo inostranih poslova Rusije je, pozivajući se na procene specijalizovanih kompanija u oblasti informacione bezbednosti, saopštilo da veliki deo štetnih aktivnosti dolazi iz Sjedinjenih Američkih Država.
„Prema procenama vodećih stranih i ruskih kompanija u oblasti informacione bezbednosti, većina sajber-pretnji u informacionom prostoru u celini dolazi sa američke teritorije“, izjavio je u intervjuu za Sputnjik zamenik ruskog ministra inostranih poslova Oleg Siromolotov.

On je podsetio na izveštaj Privremene komisije Saveta federacije za zaštitu državnog suvereniteta i sprečavanje mešanja u unutrašnje stvari Rusije od 15. jula 2020. godine. U tom izveštaju je pružena statistika o uticaju na informacione resurse Rusije tokom glasanja za izmene Ustava Ruske Federacije sprovedenog ovog leta.

„Masovni DDOS-napadi zabeleženi su sa teritorije SAD, Nemačke, Velike Britanije, Singapura, Tajvana, Ukrajine i brojnih zemalja Zajednice nezavisnih država“, dodao je Siromolotov.

Saradnja sa EU u borbi protiv terorizma

Istovremeno, on je istakao da ruska saradnja sa evropskim partnerima u borbi protiv terorizma nastavlja da se intenzivira.

„To se ne dešava toliko zbog naleta terorističke aktivnosti u Evropi, koliko zbog zajedničkog razumevanja potrebe za borbom protiv terorizma“, odgovorio je zamenik ministra na pitanje da li su evropske zemlje počele konstruktivnije da se odnose prema saradnji s Rusijom u vezi sa protivterorizmom u svetlu terorističkih napada i „eksplozije“ ekstremizma u zemljama Evropske unije.

Siromolotov je dodao da Rusija pozitivno gleda na saradnju sa Španijom, Francuskom, Italijom i nekim drugim zemljama i da se nada da će se „takav naboj nastaviti, kao i saradnja na nivou spoljnopolitičkih resora i specijalnih službi“.

„Što se tiče novih terorističkih napada, neophodno je ostati na oprezu, bez obzira na prisustvo ili nemanje konkretnih informacija o bilo kojoj zemlji, i ne dati teroristima ni najmanju šansu da ostvare svoje mizantropske planove“, dodao je on.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala