Lavrov: Amerika - glavni kamen spoticanja u sprovođenju iranskog nuklearnog sporazuma

© Foto : Press-služba MID RF / Uđi u bazu fotografijaMinistar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija
Pratite nas
Subverzivne akcije Sjedinjenih Američkih Država ostaju glavni destabilizujući faktor u primeni Zajedničkog sveobuhvatnog akcionog plana za rešavanje situacije oko iranskog nuklearnog programa, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov tokom video-konferencije na temu iranskog nuklearnog programa.
„Glavni destabilizujući faktor u procesu praktične primene nuklearnog sporazuma bile su i ostale subverzivne akcije SAD-a, kojima ne da mira misao da je, uprkos njihovom 'neverovatnom pritisku', Zajednički sveobuhvatni akcioni plan sačuvan. Rezolucija Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 2231 primenjuje se u ranijem režimu i nije bilo ponovnog pokretanja ranije odbijenih rezolucija“, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije.

Lavrov je naglasio da je dosledna primena postojećih sporazuma jedini način za normalizaciju situacije.

Svi učesnici Zajedničkog sveobuhvatnog akcionog plana u rešavanju situacije oko iranskog nuklearnog programa izrazili su privrženost preuzetim obavezama i potrebi da se on sačuva, navela je diplomatska služba.

Satirično slikarstvo Kipa slobode naslikano na zidu bivše američke ambasade u Teheranu, Iran - Sputnik Srbija
Rusija: Američke sankcije za saradnju sa Iranom – nelegalne i nezakonite

„Ruska strana je naglasila da se recepti za normalizaciju Zajedničkog sveobuhvatnog akcionog plana nalaze u njemu i da je ovo put dosledne primene sporazuma svih zemalja koje su ga napravile i potpisale“, kaže se u poruci.

Ministar spoljnih poslova Rusije smatra da bi povratak SAD u Zajednički sveobuhvatni akcioni plan trebalo da se dogodi bez ikakvih preduslova.

„Polazimo od činjenice da povratak SAD-a Zajedničkom sveobuhvatnom akcionom planu treba da se dogodi bez ikakvih preduslova. Spremni smo, zajedno sa ostalim partnerima, da suštinski radimo u ovom pravcu i pomognemo Amerikancima da krenu pravim putem, jer je to u našem zajedničkom interesu", navodi se u izveštaju Ministarstva spoljnih poslova Rusije.
Teheran - Sputnik Srbija
Rusija Iranu: Ne zalećite se, ima onih koji žele da se sami sapletete

Lavrov je na sastanku naglasio da Rusija odaje priznanje iranskim izjavama o spremnosti da se vrate u potpunosti primeni nuklearnog sporazuma čim to učine SAD.

„Nadamo se da će ovaj signal čuti ne samo sadašnji učesnici Zajedničkog sveobuhvatnog akcionog plana, već i Vašington. Strogo poštovanje američke strane odredbi Rezolucije 2231 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija nije stvar izbora, već obaveza svake države sadržana u članu 25 Povelje UN", primetilo je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije.

Nakon sastanka ministara usvojena je zajednička izjava. Zemlje učesnice Zajedničkog sveobuhvatnog akcionog plana složile su se da nastave saradnju.

„Ruska strana je usmerena na dalji intenzivan rad na sistematskoj primeni plana u svim njegovim aspektima, oslanjajući se na ravnotežu interesa i princip reciprociteta“, zaključilo je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala