Krvavi obračun migranata u BiH, EU upozorava na alarmantnu situaciju

© AP Photo / Amel EmricMigranti na granici BiH i Hrvatske
Migranti na granici BiH i Hrvatske - Sputnik Srbija
Pratite nas
U nedelju je u krugu prihvatnog kampa za migrante „Blažuj“ u Bosni i Hercegovini izbila tuča u kojoj su povređena tri migranta. Evropski zvaničnici ocenili su danas da je situacija sa migrantima u BiH alarmantna.

U masovnoj tuči noževima su povređena trojica migranata iz Avganistana i njima je ukazana lekarska pomoć.

Pripadnici sarajevske policije su u nedelju uveče zbog sumnje da su počinili krivično delo nasilničko ponašanje uhapsili petoricu migranata iz Pakistana.

O svemu je obavešten tužilac Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, a osumnjičeni su zadržani u policijskim prostorijama, preneo je portal „Avaz“.

EU: Alarmantna situacija

Evropski zvaničnici ocenili su da je situacija sa migrantima u BiH alarmantna i pozvali vlasti da zaborave političke prepirke i ponovo otvore centre u Biri i u Ciljugama kod Tuzle.

U zajedničkom saopštenju, koje su potpisali visoki predstavnik EU za bezbednosnu i spoljnu politiku Žozep Borel, evropska komesarka za unutrašnje poslove Ilve Johanson i komesar za proširenje i susedsku politiku Oliver Varhelj, navodi se da oko 3.300 migranata nema pristup osnovnom skloništu i službama zbog zatvaranja skloništa u Lipi.

„Nadležne vlasti moraju da sarađuju. Stanje u BiH sa migrantima je alarmantno i moraju da deluju kako bi rešile potrebe svih izbeglica i migranata koji su ostali bez skloništa i kako bi spasili njihove živote. Moraju se uzeti u obzir i interesi lokalnog stanovništva i u tom ćemo smislu raditi sa nadležnim vlastima“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da EU nastavlja da podržava BiH i njene građane u suočavanju sa izazovnom situacijom, zbog čega je stavila na raspolaganje dodatna sredstva u tu svrhu.

„EU takođe podržava Bosnu i Hercegovinu u upravljanju migrantskom situacijom, uključujući azil i jačanje granične kontrole, kako bi se izgradili potrebni kapaciteti za efikasno rešavanje ovog problema“, zaključili su u saopštenju evropski zvaničnici, preneo je Tanjug.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala