Kazahstan pokrenuo proizvodnju ruske vakcine

© Sputnik / Ilья Pitalev / Uđi u bazu fotografijaVakcina protiv virusa korona "Sputnjik Ve" u odeljenju za vakcinaciju poliklinike u Moskvi
Vakcina protiv virusa korona Sputnjik Ve u odeljenju za vakcinaciju poliklinike u Moskvi - Sputnik Srbija
Pratite nas
Premijer Kazahstana Askar Mamin posetio je Karagandinski farmaceutski kompleks u kojem je dao „zeleno svetlo“za proizvodnju ruske vakcine protiv virusa korona „Sputnjik Ve“, saopštila je pres-služba vlade te zemlje.

Pres-služba dodaje da je proizvodnja ruske vakcine pokrenuta u okviru realizacije dogovora između predsednika Rusije i Kazahstana, Vladimira Putina i Kasima Žomarta Tokajeva.

„Eksperimentalna partija ruske vakcine 'Sputnjik Ve' u količini od šest hiljada doza, koja je proizvedena na farmaceutskom kompleksu u Karagandiju u Kazahstanu, poslata je u Rusiju radi provere kvaliteta“, saopštila je pres-služba Ministarstva zdravlja republike.

Ministarstvo je dodalo da je planirano da se sa industrijskom proizvodnjom vakcine počne u januaru 2021. godine. Kako je navedeno, predviđeni mesečni obim proizvodnje iznosiće najmanje 300 hiljada doza.

Prema podacima pres-službe vlada, masovna vakcinacija vakcinom „Sputnjik Ve“, proizvedenom u Kazahstanu, počeće u februaru 2021. godine.

Ranije je Ruski fond za direktne investicije saopštio da je sa Ministarstvom zdravlja Kazahstana potpisao sporazum o saradnji za registraciju, proizvodnju i distribuciju vakcine protiv virusa korona „Sputnjik Ve“.

Podsetimo, vakcina „Sputnjik Ve“ koju proizvodi Naučno-istraživački institut „Gamaleja“ dobila je 11. avgusta potvrdu o registraciji od Ministarstva zdravlja Rusije, postavši tako prva registrovana vakcina protiv virusa korona na svetu. „Sputnjik Ve“ garantuje bezbednost od virusa korona 96 odsto, a u slučaju i da čovek koji je vakcinisan i oboli ovom infekcijom, njegova klinička slika će biti izuzetno blaga.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala