Jermenija: Demonstranti pokušali da blokiraju put Pašinjanu /video/

© Foto : YouTube / Tert.amStanovnici jermenskog Sjunika tokom protesta
Stanovnici jermenskog Sjunika tokom protesta - Sputnik Srbija
Pratite nas
Grupa stanovnika jermenske Sjuniške oblasti, koja se graniči sa Azerbejdžanom, organizovalo je protest pokušavajući da spreči da tamo stigne premijer Nikol Pašinjan, javio je jermenski portal „Njuz“ koji prenosi dešavanja sa lica mesta uživo.

Kako portal navodi, rano jutros grupa stanovnika Sjunika otišla je do ulaza u oblast, takozvanu „Sjunišku kapiju“, kako bi zaustavila vozila u Pašinjanovoj pratnji, ali su im pripadnici policije preprečili put.

„Naša je odluka da stignemo do Sjuniške kapije kako ne bismo dozvolili Pašinjanu da uđe u Sjunik“, rekao je jedan od demonstranata.

Stanovnici pograničnih naselja ove oblasti smatraju da razmeštanje novih vojnih punktova azerbejdžanske vojske u skladu sa trilateralnim sporazumom o primirju u Karabahu ugrožava njihovu bezbednost. Oni blokiraju ulice tražeći da zaštitu u procesu demarkacije jermensko-azerbejdžanske granice. Ranije je Pašinjan najavio da će otputovati u oblast Sjunik – u gradove Megri, Kapan, Goris i Sisijan.

Borbe na kontakt liniji u Karabahu počele su 27. septembra. Baku i Jerevan međusobno se optužuju za izbijanje sukoba. U Jermeniji je objavljeno ratno stanje i opšta mobilizacija. U Azerbejdžanu je uveden policijski čas i delimična mobilizacija.

Lideri Rusije, Azerbejdžana i Jermenije, Vladimir Putin, Ilham Alijev i Nikol Pašinjan, potpisali su 10. novembra zajedničku izjavu o potpunom prekidu borbenih dejstava u Nagorno-Karabahu. Kako se navodi u izjavi, jedan deo regiona prelazi pod kontrolu Azerbejdžana, strane će razmeniti zarobljenike, a ruske mirovne snage biće raspoređene duž kontakt linije i duž Lačinskog koridora koji povezuje Karabah sa Jermenijom. Dokument potpisan 10. novembra predstavlja četvrti pokušaj postizanja stabilne deeskalacije. Prethodna tri bila su neuspešna.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala