Istorijski događaj na nebu, poravnanje Jupitera i Saturna /video, foto/

CC0 / / Planete Sunčevog sistema
Planete Sunčevog sistema - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ove večeri, prvog dana zime, moći ćete da vidite retki fenomen kome je davno svedočio i poznati astronom Galileo Galilej: Jupiter i Saturn će se pojaviti tako blizu jedan drugom na noćnom nebu da će izgledati kao jedna zvezda. Tačni trenutak konjunkcije Jupitera i Saturna za zemlje Balkana je 19.22 č.

Ako nebo večeras bude vedro, moći ćete da posmatrate konjunkciju Jupitera i Saturna golim okom, dvogledom ili teleskopom. Planete su sjajne i neće biti problema videti ih nisko iznad jugozapadnog horizonta nakon zalaska Sunca.  Kad ih uočite, ispružite ruku sa mali prstom podignutim i to je otprilike dovoljno da vizuelno razdvojite Jupiter i Saturn,

A možete pratiti i snimak tog događaja uživo.

Ove dve planete već nekoliko meseci na nebu prate jedna drugu, tačnije deluje kako manje sjajni Saturn prati i približava se Jupiteru. Jupiter je znatno sjajniji od Saturna, a danas se toliko približio da će se videti u istom vidnom polju dvogleda, pa čak i teleskopa.

​Poslednja ovako velika konjunkcija dve najveće planete Sunčevog sistema dogodila se 1623. godine, tačnije 17. 7. 1623. godine, dok su obe planete boravile u sazvežđu Raka. One su se tada mogle videti u istom vidnom polju Galilejevog teleskopa. Planete su bile vidljive nisko na nebu nakon zalaska Sunca, pa je verovatno sunčeva svetlost delimično ometala posmatranje. Slično će biti i ove godine, ali ćemo imati neki minut više za posmatranje.

Velike konjunkcije Jupitera i Saturna kada je rastojanje na nebeskoj sferi bilo manje od 0,2 stepena desile su se i desiće se: 1623, 1683, 2020, 2080, 2417 i 2477. godine.

Pročitajte i:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala