Haos zbog novog soja korone, Britanci nepoželjni, „mutirani virus već se širi svetom“ /video, foto/

Pratite nas
Potpuni haos nastao je nakon otkrića novog soja virusa korona u Velikoj Britaniji koji se brzo širi. Mnoge zemlje širom sveta već su u nedelju donele odluke o privremenoj obustavi aviosaobraćaja sa ovom ostrvskom zemljom, dok su pojedine države uvele obavezno testiranje i karantin za putnike iz Britanije, što stvara ogromne gužve.

Veliku zabrinutost izazvalo je upozorenje britanskog ministra zdravlja Meta Henkoka da je novi soj virusa van kontrole, koje je došlo nekoliko sati nakon što je premijer Boris Džonson saopštio da se moraju odložiti božićne kupovine i okupljanja na jugu Engleske zbog pojave novog soja korone.

Zbog pooštravanja mera kako bi se obuzdao virus korona tokom vikenda je na železničkim stanicama u Londonu zabeležena ogromna gužva jer su građani požurili da napuste britansku prestonicu.

I dok su građani pokušavali da pobegnu od restriktivnih mera dočekale su ih nove zabrane.

Britanci postali nepoželjni preko noći

Zabranu aviosaobraćaja sa Velikom Britanijom su uvele Francuska, koja je na 48 sati zaustavila i drumski saobraćaj, Nemačka, Italija, Holandija, Belgija, koja je blokirala železnički saobraćaj, zatim Austrija, Irska, Bugarska, a Hrvatska je proglasila 48-časovnu suspenziju letova.

U međuvremenu je i Češka uvela striktnu meru karantina za sve putnike koji stižu iz Velike Britanije i, kao i Rumunija, najavila zabranu za sve letove sa ostrva, dok je vlada Švedske saopštila da će uvesti putne restrikcije prema Velikoj Britaniji.

Listi zemalja koje su uvele zabranu na letove iz Velike Britanije zbog pojave zaraznijeg soja korona virusa, priključile su se i Turska i Švajcarska.

Nemačka je uvela nove mere za putnike iz Velike Britanije. Putnicima, koji do stupanja na snagu zabrane sletanja avionima iz Velike Britanije doputuju u Nemačku, biće ponuđen korona test, koji je obavezan za strane državljane, i ukazano na postojeća pravila o karantinu pokrajina.

Gužve, gužve, gužve

Nova mera izazvala je haos na nemačkima aerodromima, jer putnicima nije omogućeno da napuste aerodrom dok ne dobiju rezultat testa.

Van Evrope, zabranu na letove iz Velike Britanije, ali i Danske i Južne Afrike, gde je takođe detektovan novi soj korone, uveli su i Izrael, Iran i El Salvador, a Maroko je najavio suspenziju avio saobraćaja.

Zbog odluke Francuske da obustavi teretni saobraćaj prema lukama su se stvorile kilometarske kolone kamiona.

Britanski premijer Boris Džonson održaće hitan sastanak sa članovima kriznog štaba zbog novonastale situacije, a slični sastanci održaće se i širom Evropske unije.

Iz Velike Britanije stižu podaci da je novi soj virusa koji cirkuliše u Londonu i jugoistočnoj Engleskoj i do 70 odsto prenosiviji od dosadašnjeg.

Svetska zdravstvena organizacija je saopštila da još nema dokaza da će novi soj kovida 19 dovesti do povećane smrtnosti.

„Novi soj korone je već stigao u druge zemlje“

Ministar saobraćaja Velike Britanije Grant Šaps izjavio je da novi soj virusa korona već postoji i u drugim državama.

On je dodao da je Velika Britanija te mutacije registrovala brže od mnogih zemalja, ali i one će otkriti ovaj soj korone.

Francuski ministar zdravlja Olivijer Veran rekao je da je moguće da novi soj kovida 19 cirkuliše u Francuskoj, ali taj soj još uvek nije identifikovan.

„Sasvim je moguće da virus cirkuliše u Francuskoj“, rekao je francuski ministar zdravlja.

Francuska će izvršiti analizu genotipa, kao što to redovno radi, kako bi utvrdila da li taj soj virusa postoji u zemlji, dodao je ministar.

„U poslednjih nekoliko dana analizirano je 500 sojeva virusa i ova konkretna verzija nije pronađena. Što ne znači da nije ovde“, rekao je Veran i dodao da za sada nema razloga da se verujem da će ovaj soj virusa biti otporan na vakcine.

Obustava putovanja opravdana je „principom predostrožnosti jer postoji sumnja“, naglasio je ministar.

Novi soj korona virusa koji se brže širi otkriven je i u Holandiji, Danskoj, Južnoj Africi i Australiji.
Funta pala, strah od praznih rafova

Funta je pala danas prema dolaru i evru nakon što je britanska vlada najavila nova ograničenja za suzbijanje brzog širenja novog soja korona virusa, dok su zemlje prekinule transportne veze sa Britanijom.

Funta je se stropoštala za skoro 2 posto prema dolaru na ispod 1,33 dolara i za 1 procenat prema evru, ijavio je Rojters.

Britanski lanac supermarketa Sejnzberi je upozorio da bi uskoro rafovi mogli da budu poluprazni, ukoliko se brzo ne obnovi transport sa Evropom.

Robna razmena sa Evropom je zaustavljena nakon što su Francuzi zatvorili tunel ispod kanala Lamanš.

„Ukoliko se ništa ne promeni, počećemo da viđamo prazne rafove narednih dana, jer ćemo ostati bez namirnica koje uvozimo iz Evrope“, navodi se u saopštenju Sejnzberija.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala