EU stavila u promet vakcinu „Fajzera“ i „Bajonteka“

© AP Photo / Frank AugsteinVakcina protiv virusa korona
Vakcina protiv virusa korona - Sputnik Srbija
Pratite nas
Evropska komisija izdala je večeras odobrenje za stavljanje u promet vakcine koju su razvile kompanije „Bajontek“ i „Fazjer“, čineći je prvom vakcinom protiv kovid 19 odobrenom u EU.

Predsednica Evropske komisije, Ursula fon der Lajen, kaže da je ovim „otvoreno novo poglavlje“ u borbi protiv pandemije i da će vakcine biti na raspolaganju svim zemljama članicama EU u isto vreme, uz iste uslove.

„Prve isporuke vakcina krenuće iz postrojenja 'Fajzera' ovde u Belgiji u narednih nekoliko dana. Zajedno smo u ovome, a vakcinacija može početi istovremeno tokom EU dana vakcinacije od 27. od 29. decembra“, izjavila je fon der Lajen u obraćanju iz Brisela.

Odobrenje Evropske komisije dolazi nakon pozitivne naučne preporuke zasnovane na temeljnoj proceni bezbednosti, efikasnosti i kvaliteta vakcine od strane Evropske agencije za lekove, ali i nakon podrške svih država članica, prenosi Tanjug.

U Briselu navode da je u pitanju prva vakcina protiv kovida 19, a da će i druge biti „brzo odobrene“ ukoliko se pokažu bezbedne i efikasne.

Evropska agencija za lekove bi 6. januara trebalo da da svoje mišljenje o vakcini američke farmaceutske kompanije „Moderna“.

Fon der Lajen je podsetila da pored nabavki vakcina za Evropljane, EU kroz mehanizam Kovaks i donacije od preko 800 miliona evra, radi na obezbeđivanju vakcina za zemlje sa malim i srednjim prihodima širom sveta.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala