Dopisnik Sputnjika primio nagradu UNS: Ovo je samo „šlag na torti“, Crna Gora je već pobedila

© Sputnik / Dejan SimićNovinar Sputnjika Nebojša Popović prima nagradu UNS-a
Novinar Sputnjika Nebojša Popović prima nagradu UNS-a - Sputnik Srbija
Pratite nas
Dopisnik Sputnjika iz Podgorice Nebojša Popović dobio je danas specijalno priznanje Udruženja novinara Srbije , zbog izveštavanja o litijama u Crnoj Gori u protekloj godini. Popović je prilikom uručenja izjavio da to za njega predstavlja ogromnu čast i da je nagrada „šlag na torti“, jer je odbranom svetinja Crna Gora već pobedila.

U predlogu za nagradu piše da je Popović „svakodnevno, izložen teškim uslovima i pritiscima od strane javnih i tajnih, vidljivih i zakulisnih moćnika, izveštavao o tim turbulentnim dešavanjima koji će, pokazaće se, potpuno preokrenuti političku istoriju Crne Gore. Dao je ključni dopriinos da javnost potpuno bude obaveštena o jednom istorijskom procesu kroz koji je prošla ta država tokom 2020. godine“.

Nagrada UNS-a za dopisnika Sputnjika

Nakon primanja nagrade, Popović je napomenuo da je priznanje doživeo i kao pokazatelj da je srpska javnost shvatila koliko su zbivanja u Crnoj Gori bila važna, a pre svega odbrana svetinja , Crkve i identiteta.

„Meni je fizički bilo naporno da radim, ali mi uopšte nije bilo teško, zato što sam imao viši cilj. Znao sam da radimo nešto što je mnogo bitnije nego bilo koji posao, pa i novinarski. Mi smo pobedili i nagrađeni smo u Crnoj Gori samim tim što smo uspeli da odbranimo svetinje i napravimo promene. Procesi koji su se desili u Crnoj Gori zaista su istorijski bitni i verovatno će se u narednim godinama proučavati šta se zaista desilo, šta su litije, šta je bilo u Crnoj Gori“,  istakao je Popović.

© Sputnik / Dejan SimićNebojša Popović prima nagradu UNS-a
Dopisnik Sputnjika primio nagradu UNS: Ovo je samo „šlag na torti“, Crna Gora je već pobedila - Sputnik Srbija
Nebojša Popović prima nagradu UNS-a

Poreklo nagrade – posebna čast

Kako je rekao, bio je veoma iznenađen kada su mu javili da je nagrađen, a posebnu čast mu je predstavilo to što je priznanje došlo iz Srbije.

„Da sam mogao da biram da negde dobijem neku nagradu, bilo bi to u glavnom gradu Srbije, u Beogradu. Mnogo vam hvala, ne damo svetinje “, poručio je Popović.

Nagradu za životno delo, jednoglasnom odlukom žirija, dobio je novinar Dragutin Backo Gregorić. UNS-ove nagrade dodeljene su i glavnom i odgovornom uredniku „Sremskih novina“ Živanu Negovanoviću, kolumnisti „Večernjih novosti“ Filipu Rodiću, dopisnici „Danasa“ iz Niša Zorici Miladinović, novinarkama RTS-a Ani Stamenković i Ivani Božović, dopisnici „Večernjih novosti“ iz Niša Jeleni Ćosin, fotoreporteru Rojtersa Marku Đurici, karikaturisti NIN-a Jugoslavu Vlahoviću, nedavno preminulom direktoru „Danasa“ Dušanu Mitroviću, novinaru RTS-a Stevanu Kostiću i novinarki N1 Jeleni Zorić. Nagrade su uručene na Dan Udruženja novinara Srbije.

Članovi žirija bili su Vladimir Radomirović, Dragana Pejović, Eržika Pap Reljin, Anica Telesković, Mirjana Čvorić Gubelić, Slobodan Ćirić, Branko Veselinović, Zoran Šaponjić, Goranka Matić i Dalibor Žarić.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala