Centar „Gamaleja“ i „Astra Zeneka“ potpisali memorandum o saradnji

Pratite nas
Ruski Nacionalni istraživački centar „Gamaleja“, anglo-švedska biofarmaceutska kompanija „Astra Zeneka“, Ruski fond za direktne investicije i kompanija „R Farm“ potpisali su memorandum o saradnji u borbi protiv virusa korona.
„Ovakav odnos prema partnerstvu danas može da posluži kao dobar, ubedljiv primer udruživanja naučnih snaga, tehnologija, investicija radi zajedničkog cilja – zaštite života, zdravlja i bezbednosti miliona ljudi na planeti“, rekao je Vladimir Putin, čestitajući stranama na potpisivanju dokumenata.

Predsednik je dodao da računa na uspešnu saradnju ruskih proizvođača vakcine i kompanije „Astra Zeneka“.

„Danas svi na nivou G20, na nivou UN, govorimo o potrebi udruživanja napora, svi potvrđuju da će ovaj proces danas sigurno biti plodan i tražen. A vi ste prešli sa reči na dela, od poziva na realizaciju zadataka sa kojima se danas suočava ceo svet i čovečanstvo“, istakao je Putin.

On je čestitao potpisnicima memoranduma, izrazio nadu da će ta saradnja biti uspešna i poželeo im sreću.

​Posle toga, direktor Centra „Gamaleja“ Aleksandar Gincburg objavio je o početku zajedničkih kliničkih ispitivanja kombinacije ruske vakcine „Sputnjik Ve“ i preparata AZD1222, koji je razvila „Astra Zeneka“ u saradnji sa Univerzitetom u Oksfordu.

Obe vakcine napravljene su na osnovu adenovirusnih vektora, u koje je ugrađen šiljasti protein virusa korona SARS-CoV-2. Istovremeno su adenovirusi lišeni sposobnosti replikacije: oni služe kao sistem za isporuku genetskog materijala (antigena) u ljudske ćelije.

Gincburg je dodao da zajednička klinička ispitivanja vakcine protiv virusa korona neće zahtevati mnogo vremena i velikih ulaganja.

Kako je objasnio, to je zato što su vakcine slične.

„One komponente koje ulaze u sastav i jedne i druge vakcine lako su kompatibilne“, precizirao je Gincburg.

Kako je primetio Gincburg, komponenta „Sputnjika Ve“, koja je pokazala srednju efikasnost veću od 91,4 odsto (i 100 odsto u teškim slučajevima kovida 19), može pojačati imunološki odgovor kod vakcinisanih preparatom AZD1222, čija je prosečna efikasnost prethodno procenjena na 70,4 odsto.

Vakcina „Sputnjik Ve“ koju proizvodi Naučno-istraživački institut „Gamaleja“ dobila je 11. avgusta potvrdu o registraciji od Ministarstva zdravlja Rusije, postavši tako prva registrovana vakcina protiv virusa korona na svetu. Vakcina se zasniva na proučenoj i proverenoj platformi humanih adenovirusnih vektora, čije su važne prednosti bezbednost, efikasnost i nepostojanje dugoročnih neželjenih efekata.

Ranije je saopšteno da je kompanija „Astra zeneka“ prihvatila ponudu Ruskog fonda za direktna ulaganja i Instituta „Gamaleja“  da upotrebi dve komponente (humane adenovirusne vektore) vakcine „Sputnjik Ve“ u svojim kliničkim ispitivanjima.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala