Zelenski računa na Bajdenovu pomoć oko okončanja sukoba u Donbasu

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaPeredača zaklюčennыh Ukraine predstavitelяmi LNR
Peredača zaklюčennыh Ukraine predstavitelяmi LNR - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski izjavio je da računa na pomoć Vašingtona tokom administracije novoizabranog predsednika SAD Džozefa Bajdena za okončanje borbenih dejstava u Donbasu.

U intervjuu za „Njujork tajms“ Zelenski je istakao „bliske veze“ novoizabranog američkog predsednika sa Kijevom i njegovo razumevanje osobenosti ukrajinskog mentaliteta.

„To će zaista pomoći u jačanju odnosa, pomoći će u rešavanju rata u Donbasu i okončanju okupacije naše teritorije. Sjedinjene Američke Države mogu da pomognu“, rekao je ukrajinski predsednik.

Zelenski je naveo i da je zahvalan administraciji predsednika Donalda Trampa na podršci, uključujući i za pooštravanje antiruskih sankcija. On je, pri tome, priznao da su američke vlasti mogle da učine više. Na primer, da aktivnije podstiču ulaganja u „oblasti koje kontroliše vlada u blizini sukoba“ u Donbasu.

Predsednik SAD Donald Tramp u Ovalnoj sobi u Beloj kući - Sputnik Srbija
Zbrka u Beloj kući zbog pomoći Ukrajini

„Sada pravimo ‘Krimsku platformu’ i, naravno, želeli bismo da u njoj vidimo one zemlje koje će biti ključni igrači, ključni garanti povratka i deokupacije Krima... A Sjedinjene Američke Države bi mogle biti lider u ovom pravcu“, dodao je Zelenski.

Odnosi Moskve i Kijeva pogoršali su se zbog situacije u Donbasu. Ukrajinske vlasti su ranije više puta optuživale Moskvu za mešanje u unutrašnje stvari zemlje. U januaru 2015. godine Vrhovna rada usvojila je izjavu u kojoj se Rusija naziva „zemljom agresorom“.

Moskva negira optužbe ukrajinske strane i naziva ih neprihvatljivim. Rusija je više puta isticala da nije strana u unutrašnjem ukrajinskom sukobu i da je zainteresovana da Kijev prevaziđe političku i ekonomsku krizu.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala