Svet zabrinjava pojava novog soja zaraznijeg virusa, SZO prikuplja informacije

© AP Photo / Alberto PezzaliLondon uoči stupanja na snagu novih mera protiv korone
London uoči stupanja na snagu novih mera protiv korone - Sputnik Srbija
Pratite nas
U Londonu i jugoistoku Engleske od danas su na snazi nove, rigoroznije mere četvrtog stepena, zbog širenja novog soja virusa korona koje će biti na snazi i za vreme božićnih praznika. Strože mere uvedene i u Škotskoj. SZO saopštava da prikuplja informacije.

Britanski premijer Boris Džonson izjavio je u subotu da je moguće da se novi soj virusa korona, otkriven na jugoistoku Engleske, širi i 70 odsto brže, ali da nema dokaza da izaziva težu kliničku sliku ili povećava mortalitet. On je dodao i da bi vakcina trebalo da bude efikasna i protiv novog soja.

Glavni naučni savetnik britanske Vlade Patrik Valans je rekao da je novi soj virusa korona prvi put otkriven u Londonu i Kentu sredinom septembra.

Istakao je da je nova varijanta virusa sada dominantna u Londonu, pa je u sedmici koja je završena 9. decembra odgovorna za čak 62 odsto slučajeva zaraze u Londonu i 59 odsto na istoku Engleske. Valans veruje da je novi soj virusa već prisutan i u drugim državama.

© AP Photo / Alberto PezzaliEnglezi su imali samo nekoliko sati da kupe božićne poklone.
Svet zabrinjava pojava novog soja zaraznijeg virusa, SZO prikuplja informacije - Sputnik Srbija
Englezi su imali samo nekoliko sati da kupe božićne poklone.

Džonson je rekao da je vlada odustala od najavljenog ublažavanja restriktivnih mera tokom božićnih praznika zbog porasta broja novoinficiranih zaraznijom varijantom virusa.

Ograničenja će biti slična onima sa kojima su se Englezi već suočili u novembru. Građani moraju ostati u svojim kućama, a biće zatvorene sve prodavnice koje nisu neophodne, kao i teretane.

Ko god može dužan je da radi od kuće, a nije dozvoljeno napuštanje ili ulazak u delove zemlje gde će na snazi biti četvrti stepen restrikcija.

Ograničenja će trajati dve nedelje, a 30. decembra će biti razmotreno ima li uslova da budu ukinuta, preneo je RTS.

„Ne možemo da nastavimo sa Božićem kao što je planirano“, rekao je Džonson.

S obzirom na nove mere, prodavnice u Engleskoj bile su sinoć prepune jer su kupci imali samo nekoliko sati da pre ponoći kupe božićne poklone.

Ogromni redovi stvorili su se duž glavnih ulica i supermarketa u zemlji pošto su svi pohrlili da se snabdeju namirnicama za Božić. 

Strože mere i u Škotskoj

I u Škotskoj je, kao i na jugu Engleske, umesto planiranih pet dana olakšavanja restrikcija taj period sveden samo na Badnji dan.

© AP Photo / Alberto PezzaliU Londonu i na jugoistoku Engleske stroge mere četvrtog stepena zbog širenja novog soja virusa korona.
Svet zabrinjava pojava novog soja zaraznijeg virusa, SZO prikuplja informacije - Sputnik Srbija
U Londonu i na jugoistoku Engleske stroge mere četvrtog stepena zbog širenja novog soja virusa korona.

Tim povodom se građanima obratila premijerka Škotske Nikol Sturdžon, koja je rekla da je nova pravila „dovode do suza“, ali je i upozorila da „virus ne haje ni za šta osim da se širi koliko god je to moguće“, objavio je „Dejli mejl“.

„Pustićemo da se na Badnji dan ide slobodno, ali, kao što smo to govorili i na početku, koristite ovu fleksibilnost samo ako vam je to stvarno i istinski potrebno“, istakla je Sturdžon.

Ona je dodala i da savetuje građanima da se tokom Badnjeg dana ne sastaju u zatvorenim prostorijama i da to izbegnu ako je moguće.

SZO u kontaktu s Britanijom

Svetska zdravstvena organizacija saopštila je da je u bliskom kontaktu sa zvaničnicima Velike Britanije zbog nove varijante virusa kovid-19.

„Oni (zvaničnici Ujedinjenog Kraljevstva) će i dalje deliti informacije i rezultate svoje analize i tekućih studija. Obaveštavaćemo države članice i javnost dok saznajemo više o karakteristikama ove varijante virusa i svim implikacijama“, objavila je SZO.

​Inače, novi soj virusa korona identifikovan je i u Južnoafričkoj Republici.

Južnoafrički ministar zdravstva Zveli Mkize je objavio da prikupljeni dokazi snažno sugerišu da ovaj soj u zemlji pokreće drugi talas pandemije, preneo je Tanjug.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala