Rusija poseduje tehnologije da napravi vakcine za sve sojeve korone

© Sputnik / Kirill Braga / Uđi u bazu fotografijaVakcina
Vakcina - Sputnik Srbija
Pratite nas
Tehnologija i iskustvo Naučnog instituta za istraživanje i izradu imunobioloških preparata „M.P. Čumakova“, Ruske akademije nauka, omogućava da se, bez problema, napravi vakcina protiv svih sojeva kovid 19, saopštio je ruskim medijima direktor instituta Ajdar Išmuhametov.
„Naše iskustvo pokazuje da se sojevi virusa korona koje otkrivamo značajno ne razlikuju, tj. brzina njihove mutacije nije velika. Čak i ako dobijemo podatke da je on ozbiljno mutirao, tada ćemo pomoću naše tehnologije jednostavno promeniti prvobitni soj. To je jednostavno rešenje“, rekao je on.

Što se tiče vakcine na kojoj radi institut „Čumakova“, Išmuhametov je rekao da se njena registracija, umesto krajem decembra, očekuje u februaru.

„Smatrali smo da u trenutku registracije vakcine treba da imamo svoj proizvodni pogon. Našli smo lokaciju. Imamo posebnu proizvodnu radionicu koja će početi sa radom u februaru“, objasnio je naučnik. Treća faza testiranja vakcine će početi u martu.

Išmuhametov je saopštio šaljivu verziju naziva njihove vakcine - „ČuVak - Čumakov-vakcina“ (Čuvak - burazer), ali se još razmišlja o njenom zvaničnom nazivu.

On je saopštio da je plan da se na godišnjem nivou proizvodi 10 miliona doza "ČuVaka".

Ruski naučnik se osvrnuo i na predstojeću masovnu vakcinaciju u svetu. Po njegovom mišljenju, ona će vremenom postati „dobrovoljno-prinudna“.

„Mislim da ćemo doći do dobrovoljno-prinudnog vakcinisanja. Jednostavno, jer ljudi umiru. Izbor između demokratije i zdravlja stanovništva u uslovima pandemije treba da bude u korist zdravlja“, zaključio je Išmuhametov.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala