Rezolucija američkog Senata: Koncentracioni logori u BiH i genocid u Srebrenici

© AP Photo / Darko BandicKomemoracija žrtvama u Srebenici
Komemoracija žrtvama u Srebenici - Sputnik Srbija
Pratite nas
Američki Senat usvojio je rezoluciju povodom obeležavanja 25 godina od potpisivanja Dejtonskog sporazuma. U rezoluciji, koja ima osam tačaka, navedeno je, između ostalog, da se u Srebrenici 1995. godine dogodio genocid, te da su u Bosni tokom rata formirani koncentracioni logori.

Rezolucijom se „ohrabruju vlada i narod u BiH da nastave na putu ka učlanjenju u EU i NATO, ali i da nastave napredak ka rešavanju ustavnih problema“.

U preambuli rezolucije navodi se da vlada SAD ponovo potvrđuje podršku suverenitetu BiH i posvećenosti ka jednakost svih etničkih grupu, što je u skladu sa Opštim okvirnim sporazumom za mir u BiH, preneo je Tanjug.

U rezoluciji koja je objavljena na sajtu američkog Kongresa, navodi se da su za vreme rata na teritoriji BiH počinjena etnička čišćenja, te da su korišćeni koncentracioni logori kao sredstvo rata protiv muškaraca, žena i dece bosanskih muslimana. To je, kako se navodi, kulminiralo genocidom u julu 1995. u Srebrenici, gde je, kako piše u rezoluciji, 8.000 muslimanskih muškaraca i tinejdžera zatočeno i ubijeno.

U rezoluciji usvojenoj na 116. sednici američkog Senata, a na predlog demokratskog senatora Šeroda Brauna, ističu se pohvale posvećenosti vlade i naroda BiH ka miru i saradnji 25 godina nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma.

Kongres SAD - Sputnik Srbija
Ubijanje „Dejtona“ i likvidacija Srpske: Glavni ciljevi predloga rezolucije američkog Kongresa

Istovremeno se ohrabruju vlasti u BiH da nastave da rade na rešavanju ustavnih problema, ali i na poboljšavanju ekonomske politike na putu ka EU i NATO.

Takođe u rezoluciji se naglašava važnost Dejtonskog mirovnog sporazuma kao osnov za ustavne reforme u BiH i promociju političke, ekonomske, pravne i verske jednakosti kroz poštovanja ciljeva i vrednosti koje je usvojila EU.

Rezolucija upućuje apel vlastima u BiH da sprovedu ustavne reforme koje su, kako navode, potrebne za pomirenje zbog prošlosti, ali i radi uspostavljanja empatije i poštovanja kao temelji za izgradnju zjedničke budućnosti.

Zahteva se od vlade SAD da bliže sarađuje sa vladama zemalja koje se graniče sa BiH, a posebno sa onima koje su potpisnice Dejtonskog mirovnog sporazuma, ali i da podrži sprovođenje u celosti Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između EU i država na Balkanu koji su posvećeni regionalnoj saradnji.

U rezoluciji američkog senata još jednom se osuđuje kršenje ljudskih prava koje su se dogodile tokom sukoba u BiH i ponovo se potvrđuje posvećenost SAD i EU u promociji ljudskih prava, demokratije i vladavine prava širom sveta.

Pročitajte još:

 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala