Putin naveo glavne zadatke obaveštajnih službi

© Sputnik / Alekseй Nikolьskiй / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Rusije Vladimir Putin obraća se pripadnicim obaveštajne službe
Predsednik Rusije Vladimir Putin obraća se pripadnicim obaveštajne službe  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Rusije Vladimir Putin posetio je sedište Spoljnoobaveštajne službe i čestitao pripadnicima organa bezbednosti profesionalni praznik koji se danas obeležava u Rusiji.

Putin je naveo je danas praznik zaposlenih u svim državnim organima i obaveštajnim službama koji rade u oblasti državne bezbednosti.

Ruski predsednik rekao je da očekuje da Spoljnoobaveštajna služba aktivno identifikuje i neutrališe potencijalne pretnje za Rusiju i fleksibilno reaguje na dinamiku promene međunarodne situacije, kao i da će povećavati kvalitet analitičkih materijala.

On je naglasio i da je potrebna efikasnija zaštita državne granice, a posebno uzimajući u obzir rizike sukoba koji tinjaju u susednim zemljama.  

Putin je, takođe, naveo da smatra da će rad bezbednosnih agencija, koji je zasnovan na poštovanju zakona, uvek biti izuzetno važan za obezbeđivanje nacionalnih interesa Rusije.

„To je jedna od najvažnijih garancija suverenog, demokratskog i nezavisnog razvoja našeg multinacionalnog društva, njegove stabilnosti pred svim izazovima“, rekao je ruski lider.

Čestitajući praznik radnicima i veteranima bezbednosnih agencija, Putin je poželeo „uspeh svima koji brane Rusiju od spoljnih i unutrašnjih pretnji, brane suverenitet i nacionalne interese i kojima su bezbednost i blagostanje domovine bili i ostali glavni posao čitavog svog života“.

Zgrada Službe za spoljnoobaveštajne poslove Rusije - Sputnik Srbija
Nariškin: Škola ruskih obaveštajaca - jedna od najboljih na svetu, CIA glavni oponent

Tokom proteklog veka, primetio je predsednik, obaveštajci su dali neprocenjiv doprinos osiguravanju bezbednosti države, nesebično izvršavajući najteže zadatke, čiji su rezultati ponekad uticali na tok nacionalne i svetske istorije.

Borba protiv terorizma

Obaveštajne službe Rusije moraju da nastave odlučnu borbu protiv terorizma, koja je omogućila da se već značajno smanji broj zločina ove vrste, istakao je Putin.

On je primetio da se broj terorističkih zločina u Rusiji znatno smanjio poslednjih godina, za 11 meseci ove godine registrovana su samo dva.

„Zaposleni u FSB i drugim službama pod pokroviteljstvom Nacionalnog protivterorističkog komiteta moraju da nastave da deluju jednako odlučno i dosledno“, rekao je šef države.

Takođe, predsednik je kontraobaveštajcima postavio zadatak da nastave sa postignutim uspesima.

„Takođe je neophodno razvijati uspehe postignute u radu kontraobaveštajnih agencija. Znam o čemu ovde govorim i izuzetno cenim složene profesionalne operacije koje se sprovode. Najozbiljniju pažnju treba posvetiti informacionoj bezbednosti, borbi protiv ekstremizma i korupcije“, dodao je šef države.

Spoljnoobaveštajna služba danas obeležava sto godina postojanja.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala