Poslanik sa Krima: Zelenski uzalud računa na Bajdenovu pomoć

© Sputnik / Alekseй Malьgavko / Uđi u bazu fotografijaAndrejevska zastava na fregati "Admiral Makarov" Crnomorske flote Rusije u luci Sevastopolj
Andrejevska zastava na fregati Admiral Makarov Crnomorske flote Rusije u luci Sevastopolj - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ukrajinski lider Vladimir Vladimir Zelenski uzalud polaže nade na novoizabranog američkog predsednika Džoa Bajdena po pitanju Krima, niko ne može da utiče na odluku naroda Krima da budu deo Rusije, izjavio je za Sputnjik šef odbora krimskog parlamenta za javnu diplomatiju i međuetničke odnose Jurij Hempel.

Krimski poslanik rekao je da Zelenski „mlati praznu slamu“.

„I Zelenski i Bajden mogu lično da dođu na Krim i upitaju Krimljane u kojoj zemlji žele da žive. Odgovor će brzo dobiti. Za Krimljane nema druge države i domovine osim Rusije“, istakao je Hempel.

Prema njegovim rečima, u izjavi predsednika Ukrajine primetna je želja da se dobiju američka sredstva za antiruske projekte.

„Pitanje Krima je zatvoreno i o njemu se ne raspravlja. Nijedan predsednik nijedne zemlje na svetu neće primorati Krimljane da promene svoj izbor da žive u Rusiji. Istovremeno, niko od zapadnih partnera nikada neće pomoći Ukrajini da postane razvijena država. Može da se uzda samo u sopstvene snage i bratsku Rusiju“, dodao je on.

Zelenski je u intervjuu za „Njujork tajms“ istakao Bajdenove „bliske veze“ sa Kijevom i pretpostavio da će pomoći u rešavanju sukoba u Donbasu i staviti tačku na „okupaciju“ te teritorije. Ukrajinski predsednik takođe je pozvao Sjedinjene Američke Države da pomognu u „vraćanju“ Krima.

Krim je ušao u sastav Rusije u martu 2014. godine, nakon referenduma održanog posle državnog prevrata u Kijevu. Za ujedinjenje sa Rusijom glasalo je 96,77 odsto birača Republike Krim i 95,6 odsto glasača Sevastopolja. Ukrajina i dalje smatra Krim svojom privremeno okupiranom teritorijom. Prema rečima predsednika Rusije Vladimira Putina, pitanje Krima je zatvoreno.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala