„Lavrov NATO-u: Dalje ruke od Srpske!”: Šta Hrvati poručuju ovakvom interpretacijom Lavrova /video/

Pratite nas
Poseta ruskog diplomate Sergeja Lavrova BiH, Srbiji i Hrvatskoj smeta zapadnim zemljama, jer oni smatraju da ima tapiju na ovaj prostor, a koliko su se stvari promenile, možda najbolje ilustruje naslovna strana „Jutarnjeg lista“, na kojoj vidimo da Lavrov poručuje NATO–u da skloni ruke što dalje od Republike Srpske, kaže politikolog Aleksandar Pavić.

On naglašava da je to velika promena. Da li je to, pita se naš sagovornik, što je postalo očigledno da je Zapad u krizi i da se oseća da treba malo promešati karte ili malo povećati svoje alternativne opcije.

„Sa druge strane, Zagrebu je sada jasno da mogu da grade terminale za tečni gas koliko hoće, ali ne mogu da naprave da on bude jeftiniji od gasa koji dolazi iz Rusije. Drugo, ako Tramp stvarno ne bude ostao u Beloj kući, a tako sve više deluje, verovatno će se smanjiti pritisak bar malo na to da se zabrani po svaku cenu da se spreči dolazak ruskog gasa ili kupovina ruskog gasa od zemalja-članica Evropske unije, pa je u tom slučaju veoma važno imati dobre odnose sa Rusima“, rekao je Pavić.

Hrvati su takođe, ocenjuje on, videli da Rusi podržavaju Dejton, a to je sada podrška i opstanku Hrvata u BiH. Poslednjih meseci, kaže Pavić, iz Zagreba su više puta došli tonovi o rastućoj opasnosti od islamskog ekstremizma koji dolazi iz BiH i opasnosti od potencijalnog terorizma.

„Zagreb je imao prinudni brak sa muslimanima u BiH na antisrpskoj osnovi, a na kraju krajeva i Amerikanci su ih privoleli na taj brak koji je u stvari išao na štetu Hrvata“, rekao je Pavić.

Nema Zapad tapiju na Balkan

Kada govore o ruskom malignom uticaju i rastućem kineskom uticaju, Pavić smatra da oni misle da ovo treba bude samo njihova teritorija — žele da budu čuvari kapije. Taj neokolonijalni pristup podvukao je i Lavrov prilikom nedavne posete. Pavić je u emisiji radio Sputnjika „Od četvrtka do četvrtka“ podsetio na reči ruskog šefa diplomatije prilikom obilaska ovih zemalja, a koji je rekao da zahteva da se već jednom ukine funkcija visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu, jer je ona ponižavajuća.

Sastanak Sergeja Lavrova i Bisere Turković u Sarajevu  - Sputnik Srbija
Povika na Lavrova jer Rusija smeta onima koji bi da potope Republiku Srpsku /video/

„Ponižavajuće je da jedna zemlja bude suverena, a da ima spoljnog namesnika, da ne govorimo da imaju i troje stranaca u Ustavnom sudu. Jednostavno, Zapad smatra da niko drugi nema pravo da dolazi na ovaj prostor, osim, eventualno uz njihovu dozvolu — da oni budu čuvari kapije. Za Ruse je to stav koji ih apsolutno ne obavezuje, a za nas bi trebao da bude uvredljiv. Između ostalog, to je i razlog zašto je došao u posetu Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini“, rekao je naš sagovornik.

Rusija se na Balkanu zalaže za dekolonizaciju

Sada nam je već svima jasno, kaže Pavić, da su i Šefik Džaferović i Dragan Komšić glumili iznenađenost i uvređenost, jer im je protokol bio dobro poznat. Lavrov je, dodaje on, zbog toga bio u pravu kada je rekao da oni nisu odbili sastanak sa njim po svom nahođenju, već da je očigledno da im je to neko spolja rekao.

„Imali su dovoljno vremena da pokažu svoje neslaganje sa rasporedom, ali to nisu uradili. Samim tim, podvučeno je da se Rusija na Balkanu zalaže za dekolonizaciju. A to naravno Zapadu smeta, kao što im je smetalo i ranije u Africi i Aziji. Oni protektorat u Bosni neće zvanično nazvati kolonijom, ali oni defakto to tako tretiraju. Traže čak i da ostane visoki predstavnik dok se još neka posla ne završe“, naglasio je Pavić.

I Hrvatska podržava Dejton

Ono što zabrinjava, prema mišljenju našeg sagovornika, jeste činjenica da niko ne govori o ukidanju stranih sudija i Ustavnog suda BiH, već da treba menjati Dejton, pa ako treba i na silu.

Susret Milorada Dodika i Sergeja Lavrova - Sputnik Srbija
Ispali su smešni i nedorasli: Dodik o odluci Komšića i Džaferovića da se ne sretnu sa Lavrovom

Oni, međutim, vrlo dobro znaju da Republika Srpska neće pristati na smanjenje svojih nadležnosti, pogotovo što su one silom ukidane za vreme visokih predstavnika do pre 15 godina kada je otišao Pedi Ešdaun.

„On je tamo bio u ulozi diktatora, smenjivao je legalno izabrane funkcionere, a nekima zabranjivao da se zaposle. Sada Zapadu ne odgovara što postoji Republika Srpska. Novi momenat je, međutim, to što je Lavrovu u Zagrebu predočena jasna podrška Hrvatske Dejtonskom sporazumu, jer je političko Sarajevo izgleda otišlo predaleko“, ocenjuje naš sagovornik.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala