Zašto se Jokiću smeši 50 miliona dolara godišnje

© AFP 2023 / POOLRudi Gober i Nikola Jokić
Rudi Gober i Nikola Jokić - Sputnik Srbija
Pratite nas
Francuski košarkaš Rudi Gober dobio je treći najveći ugovor u istoriji košarke, pa prema aktuelnom trendu analiziramo i budućnost Nikole Jokića.

Gober je od Jute Džez dobio petogodišnji ugovor prema kojem će za to vreme zaraditi 205 miliona dolara, preneli su dobro obavešteni američki mediji.

Od njega su veći ugovor potpisala samo dva igrača – Rasel Vestbruk (207 miliona) i Janis Adetokumbo (228).

Gober je novim ugovorom prestigao neke velike zvezde NBA lige, kao što su Stef Kari (205), Entoni Dejvis (190), Klej Tompson (190).

U ovu listu ne upadaju igrači poput Lebrona Džejmsa, Kevina Durenta i sličnih, pošto su oni izborom da potpišu ugovore kraćeg trajanja ostali bez mogućnosti da se bore za rekordne cifre.

​Međutim, ovakav potez Jute, koja je prethodnu sezonu završila porazom u prvoj rundi plej-ofa posle velikog preokreta Denvera, izazvao je nezadovoljstvo navijača.

Mnogi misle da Gober, dvostruki najbolji defanzivac NBA lige, ne zaslužuje ovoliki novac i da je on mogao biti bolje potrošen.

„To mi govori da veruju u mene. Da veruju u to što zajedno gradimo svih ovih godina“, rekao je Gober za „ESPN“.

Gober je prethodnu sezonu završio sa prosekom od 15 poena, 13,5 skokova i dve blokade po utakmici – čime nije pokazao napredak u odnosu na godinu dana ranije.

Dvadesetosmogodišnji Francuz je poprilično ofanzivno limitiran, ali je defanzivno strah i trepet svakog protivnika koji odluči da ga napadne u reketu.

Takođe, Gober je pokazao da neretko ne ume da se nosi sa istinskim zvezdama na centarskoj poziciji – kao što su Jokić i Dejvis – te da, kada mora da se prilagodi, isto i ne uspe.

Jokić je u nedavno okončanom doigravanju u direktnom duelu sa Goberom imao prosek od 26,3 poena, 8,1 skoka i 5,4 asistencije po meču.

Reprezentativac Francuske je ujedno prvi put posle dve godine ostao bez nagrade za najboljeg defanzivca sezone. Ona je otišla Adetokumbu, dok je Rudi pao na treće mesto.

Problem je stvorio i način na koji je Gober sebi obezbedio ugovor veći nego što, prema mišljenju mnogih, zaslužuje.

Franšiza iz Solt Lejka je htela da mu ponudi petogodišnji ugovor sa nešto manjom zaradom, ali je on to odbio i rešio da ih „uceni“.

Juta je zbog toga morala da se odluči da li će da francuskom centru da svaki cent koji traži, po isteku ugovora ga otpusti, ili pokuša da trejduje za manju vrednost od realne.

Filip Petrušev, košarkaš Mege  - Sputnik Srbija
Srbin dominirao na terenu, a Amerikanac mu odgovorio – pesnicom /video/

Ovim potezom je Juta ujedno i završila sa velikim ugovorima, pošto će, pored Gobera, tokom narednih godina morati da debelo plaća i mladom Donovanu Mičelu.

Od leta 2021. do leta 2026. godine ovaj dvadesetčetvorogodišnji bek će zaraditi 163 miliona dolara, odnosno oko 32 miliona po sezoni.

I Goberov novi ugovor kreće od 2021. godine, a njegova godišnja zarada biće 41 milion dolara.

Donovan i Rudi će, pritom, sezone koja počinje u utorak ukupno zaraditi nešto više od 65 miliona dolara, prema trenutnim ugovorima.

​Ove sezone je veliki broj igrača ili dobio nove ugovore, ili ekstenzije koje na snagu stupaju sledeće sezone.

U najveće svrstavamo Janisa Adetokumba (pet godina, 228 miliona), Lebrona Džejmsa (dve godine, 85 miliona), Entonija Dejvisa (pet godina, 190 miliona), Pola Džordža (četiri godine, 176 miliona), Džejsona Tejtuma (pet godina, 163 miliona), Bema Adebaja (pet godina, 163 miliona), Dierona Foksa (pet godina, 163 miliona)...

Što se petogodišnjih ugovora tiče, potrebno je istaći da je na njih uticalo nekoliko stvari, najviše to da li igrač potpisuje nastavak saradnje sa klubom u kojem je bio već neko vreme, a ne u koji je nedavno trejdovan.

Takođe, igrači koji potpisuju prve ugovore nakon izlaska iz ruki ugovora (npr. Tejtum, Foks) ne mogu da dobiju onoliko novca koliko mogu igrači za koje to nije slučaj, kao što je, na primer, Gober.

​Ove godine je novi ugovor dobio i Bogdan Bogdanović, kojeg su konačno pustili Sakramento Kingsi.

Bogdan je dobio ugovor na četiri godine od Atlanta Hoksa, u vrednosti od ukupno 72 miliona dolara.

Nikola Jokić će za novi ugovor morati da čeka do 2023. godine, kada mu ističe tekući. Centar Denvera je leta 2018. potpisao petogodišnji ugovor na ukupno 148 miliona dolara.

Kada njegove dobre partije dođu na novu naplatu, potencijalna cifra koju svi košarkaši mogu da zarade će se povećati, pa je veoma moguće da Nikola Jokić 2023. potpiše najveći ugovor u istoriji košarke, ukoliko mu Nagetsi daju – a, daće – najveći mogući ugovor u tom trenutku.

A, ako uzmemo u obzir da trenutni rekorder Adetokumbo zarađuje oko 45 miliona dolara godišnje, te da će Jokić tada imati idealnih 28 godina...

Možda je predviđanje ugovora od 50 miliona dolara godišnje za Nikolu previše pesimistično.

​► Najbolji na svetu dolazi iz Srbije, a tek treba da zavlada Amerikom /video/

Zvezde u usponu – ovi košarkaši napraviće „bum“ u NBA

Velika NBA anketa: Jokić najbolji centar i kandidat za MVP

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala