Jerevan: Ruski graničari obezbeđuju put na jugu Jermenije

© Sputnik / Valeriй Melьnikov / Uđi u bazu fotografijaPripadnici ruskih mirovnih snaga na ulazu u grad Šuša u Nagorno-Karabahu
Pripadnici ruskih mirovnih snaga na ulazu u grad Šuša u Nagorno-Karabahu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ministarstvo odbrane Jermenije saopštilo je da će ruski graničari obezbeđivati problematične deonice puta u jermenskoj oblasti Sjunik, koja se graniči sa Azerbejdžanom.
„Prema postignutim dogovorima u cilju obezbeđivanja nesmetanog saobraćaja na deonici puta Goris-David Bek raspoređuju se ruske pogranične snage. Bezbednost deonice puta Goris-Kapan, dužine 21 kilometar, koja prolazi kroz problematična područja, obezbeđivaće ruski graničari“, navodi se u saopštenju na sajtu Ministarstva odbrane.

Takođe se napominje da će pogranične trupe Jermenije i Azerbejdžana biti raspoređene „sa obe strane kontakt linije“. „Da bi se osigurala bezbednost navedene deonice puta, planirano je da se sprovedu neophodne sveobuhvatne mere“, dodaje se u saopštenju.

Ranije je jermensko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo da su Jermenija i Azerbejdžan razjasnili mesta privremenih borbenih položaja u skladu sa trilateralnim sporazumom o primirju u Karabahu. Ministarstvo je saopštilo da je preciziranje položaja povezano sa potrebom za demarkacijom dela granice sa Azerbejdžanom nakon što je određeni broj teritorija, koje su ranije bile deo nepriznatog Nagorno-Karabaha i koje se graniče sa Jermenijom, prešle pod kontrolu Bakua. Stanovnici pograničnih naselja Sjuniške oblasti smatraju da postavljanje novih borbenih punktova azerbejdžanske vojske ugrožava njihovu bezbednost.

Borbe na kontakt liniji u Karabahu počele su 27. septembra. Baku i Jerevan međusobno se optužuju za izbijanje sukoba. U Jermeniji je objavljeno ratno stanje i opšta mobilizacija. U Azerbejdžanu je uveden policijski čas i delimična mobilizacija.

Lideri Rusije, Azerbejdžana i Jermenije, Vladimir Putin, Ilham Alijev i Nikol Pašinjan, potpisali su 10. novembra zajedničku izjavu o potpunom prekidu borbenih dejstava u Nagorno-Karabahu. Kako se navodi u izjavi, jedan deo regiona prelazi pod kontrolu Azerbejdžana, strane će razmeniti zarobljenike, a ruske mirovne snage biće raspoređene duž kontakt linije i duž Lačinskog koridora koji povezuje Karabah sa Jermenijom. Dokument potpisan 10. novembra predstavlja četvrti pokušaj postizanja stabilne deeskalacije. Prethodna tri bila su neuspešna.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala