Đoković odlučio da predstavlja Srbiju u Melburnu!

© AFP 2023 / WILLIAM WESTTroicki i Đoković po osvajanju titule na ATP kupu 2020.
Troicki i Đoković po osvajanju titule na ATP kupu 2020.  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Novak Đoković je odlučio da se pojavi na ATP kupu i pomogne svojoj zemlji u pohodu na odbranu trofeja šampiona sveta.

Srbija je na inauguralnom izdanju nezvaničnog svetskog prvenstva u tenisu (ATP kupa) ove godine osvojila prvo mesto.

U nokaut fazi su redom padale Kanada, Rusija i, na kraju, Španija, a najzaslužniji za trijumfe bio je upravo Đoković.

Novak je u finalu pobedio Rafaela Nadala sa 6:2, 7:6, da bi odlučujući bod doneo u dublu sa Viktorom Troicki, protiv Pabla Karenja Buste i Felisijana Lopesa – 6:3, 6:4.

​Pravila na ATP kupu nalažu da svaku reprezentaciju za turnir kvalifikuje pozicija najboljeg igrača svake zemlje, a Novak je trenutno najbolji na svetu.

Međutim, zbog toga je Srbija vrlo lako mogla da ostane bez učešća na ATP kupu, pošto Novak nije bio doneo odluku.

Odluka je u međuvremenu donesena, pa je srpski teniser na svom zvaničnom sajtu potvrdio da će predstavljati svoju zemlju na ATP kupu.

Ovo takmičenje održaće se u Melburnu od 1. do 5. februara, a par dana nakon finala će početi Australijan open – gde Novak takođe brani trofej.

​Reprezentacija Srbije će u Melburn morati da stigne barem dve nedelje pred početak ATP kupa, da bi imala vremena da završi obavezan dvonedeljni karantin.

Za razliku od prethodnog izdanja, ovog puta na turniru neće učestvovati 24 ekipe, već će taj broj biti sveden na, kako stvari stoje, osam reprezentacija.

Još nije poznato da li će Viktor Troicki debitovati kao selektor reprezentacije, a šta je tačno rekao o aktuelnom momentu u svetu tenisa pročitajte u intervjuu koji je dao za Sputnjik sport.

Kako god Viktor odlučio, on neće vršiti ulogu selektora kao što je to slučaj na Dejvis kupu, pošto su pravila na ova dva takmičenja različita. Teniseri koji će uz prvog „reketa“ planete biti deo tima biće određeni renkingom.

​Našu zemlju su ove godine predstavljali Đoković i Dušan Lajović u singlu, te Viktor Troicki i Nikola Ćaćić (sa Novakom kao zamenom) u dublu).

Srpski teniseri su, zajedno sa selektorom Nenadom Zimonjićem, po osvajanju trofeja donirali 725.000 dolara u dobrotvorne svrhe, odnosno ka pomoći borbi protiv velikih požara koji su tada bili u Australiji.

Prva izmena je bio Nikola Milojević, koji po renkingu nije bio treći najbolji singl igrač Srbije, ali je bio treći najbolji koji se prijavio.

Naredne godine Srbija će na raspolagalju imati Đokovića (1. na svetu), Lajovića (26), Krajinovića (31), Kecmanovića (44), Đerea (57), Milojevića (138), Petrovića (142)...

Trenutno nije poznato ko će se odlučiti na nastup na ovom takmičenju, a ko se ne odluči moći će da igra na još dva turnira iz Serije 250 koja se održavaju u Melburnu u isto vreme.

​► Dok drugi sanjaju da budu Đoković, kontroverzni Francuz „uživa u životu“

Rus „kvari“ sistem, postavlja standarde – i zbog toga dominira

Zimonjić posle imenovanja Troickog: Iznenađen sam odlukom igrača da me smene

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala