Brnabić: U Srbiju stiglo još 50 uzoraka vakcine „Sputnjik Ve“ zbog registracije

© Tanjug / DRAGAN KUJUNDZICAna Brnabić
Ana Brnabić - Sputnik Srbija
Pratite nas
Premijerka Ana Brnabić izjavila je večeras da je Rusija u subotu poslala Agenciji za lekove i medicinska sredstva Srbije još 50 uzoraka vakcine protiv korona virusa „Sputnjik V“, radi registracije te vakcine.

Brnabićeva je gostujući na televiziji Pink rekla i da će u toku naredne nedelje ruska strana poslati još neke reagense i dokumentaciju.

„Hvala partnerima iz Ruske federacije, jer na najefikasniji način rade sa nama na ispitivanju valcine 'Sputnjik V'. Hvala im na partnerskom odnosu“, rekla je Brnabićeva.

Govoreći o sve većem otporu Zapada prema Rusiji, Brnabićeva je kazala da Srbija ima svoju politiku, za koju je rekla da je u najboljem interesu naših građana, prenosi Tanjug.

Prve količine „Fajzerovih“ vakcina stižu do kraja godine

Prve vakcine protiv korona virusa za vakcinaciju stanovništva stići će u Srbiju do kraja godine, izjavila je premijerka Ana Brnabić i navela da će prvo stići „Fajzerova“ vakcina, jer je sa tim proizvođačem Srbija prvo sklopila ugovor.

„Mi smo potpisali bilateralne ugovore sa 'Fajzerom', 'Sputnjikom Ve' i sa kineskim 'Sinefarmom'. Po planu isporuke deo vakcina očekujemo do kraja godine. Prvo 'Fajzerove'. Nadam se da ćemo dobiti i vakcine od kineskih i ruskih partnera, a od januara i februara veće količine“, rekla je Brnabićeva.

Ona je ocenila da je Srbija odradila dobar posao, jer nije bilo lako doći do proizvođača vakcina.

„Srbija je imala finansijsku moć da stane u red za vakcine i politički kredibilitet da razgovara sa proizvođačima. Mnoge zemlje nisu mogle da dođu do proizvođača. Do njih se dolazilo preko političkih kanala i veza. Najveći deo političke komunikacije je vodio predsednik Vučić“, rekla je Brnabićeva.

Na pitanje da li će se u Srbiji proizvoditi ruska vakcina. premijerka je kazala da su razgovori o tome sa ruskom stranom u toku.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala