Blumberg: Ruski hakeri upali u 200 organizacija širom sveta

© Sputnik / Alexey Malgavko / Uđi u bazu fotografijaVirus napada kompjuter
Virus napada kompjuter - Sputnik Srbija
Pratite nas
Najmanje 200 organizacija širom sveta, uključujući vladine agencije i kompanije, hakovano je u sajber napadu koji neki mediji pripisuju Rusiji, prenosi Blumberg pozivajući se na kompaniju za sajber bezbednost „Rikordid fjučer“  i tri izvora upoznata sa istragom.

Iako je ažuriranje zlonamernog softvera zabeležilo 18 hiljada klijenata firme „Solar vinds“, broj kompanija u koje su upali hakeri verovatno će biti mnogo manji, saopštila je agencija.

„Rikordid fjučer“ je identifikovao 198 organizacija koje su hakovane ažuriranjem softvera „Solar vindsa“. Prema navodima tri druga izvora, hakeri su upali u najmanje 200 organizacija, dobili pristup mreži i pokušali da ukradu podatke korisnika. Izvori nisu naveli nazive pogođenih organizacija.

Očekuje se da će broj žrtava sajber napada na organizacije rasti sa napredovanjem istrage, piše agencija.

Ranije je objavljeno da je grupa hakera uspela da dobije pristup velikom broju američkih vladinih agencija preko softvera firme „Solar vinds“. Među hakovanima su ministarstva odbrane, finansija, nacionalne bezbednosti i trgovine, kao i Stejt department. Osim toga, moguće je da su hakovani i američko Ministarstvo energetike i Nacionalna uprava za nuklearnu bezbednost.

Brojni američki mediji su za hakovanje optužili ruske sajber kriminalce. Istovremeno, aktuelni američki predsednik Donald Tramp rekao je da, suprotno tvrdnjama nekih medija, iza hakerskog napada na američke vladine agencije mogla bi da stoji Kina, a ne Rusija.

Portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov naglasio je da Rusija nema nikakve veze sa napadima i podsetio da je Moskva više puta nudila nastavak dijaloga o sajber bezbednosti, ali da je dobila „kategoričko odbijanje“.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala