Englezi se ogrešili o Hrvata i sudbinu predali „dinosaurusu“

© AP Photo / Catherine IvillSlaven Bilić, hrvatski fudbalski trener
Slaven  Bilić, hrvatski fudbalski trener - Sputnik Srbija
Pratite nas
Hrvatski fudbalski trener Slaven Bilić dobio je otkaz u engleskom prvoligašu Vest Bromič Albionu – zbog čega je javnost ostala šokirana.

Bilić nije samo dobio otkaz, već mu je isti uručen samo dan nakon što je na gostovanju u Mančesteru napravio čudo i vodio svoj tim do remija protiv Sitija (1:1).

Reanost je, ipak, govorila da je Slavenov VBA posle 13 mečeva osvojio samo sedam bodova.

Dojučerašnji drugoligaš je ove sezone upisao tek jednu pobedu i nalazi se na pretposlednjem mestu tabele.

Međutim, nije sve tako „crno-belo“. Naprotiv.

„Hvala vam za sve što ste uradili i za uspeh iz prethodne sezone. Mislim da je za vas najbolje što ste pobegli iz ovog haosa koji je stvorilo vlasništvo VBA. Navijač sam VBA preko 50 godina i nikada se nisam osećao toliko udaljeno od kluba, toliko razočarano...“, bio je samo jedan u nizu sličnih komentara o Bilićevom odlasku.

​Bilić je kao igrač nastupao u Engleskoj, a kao trener se prvi put vratio na Ostrvo 2015. godine kada je preuzeo Vest Hem.

I tada je, kao i sada, dobio otkaz. Tada, doduše, posle poraza od Liverpula (4:1), ali posle odličnog starta Čekićara u Premijer ligi.

Usledio je odlazak u Saudijsku Arabiju, na klupu Al-Itihada. I, opet – otkaz.

Ovog puta posle samo pet meseci na poziciji trenera, nakon što je njegova ekipa za 17 mečeva ostvarila samo pet pobeda.

Taj otkaz je otvorio mogućnost Slavenu da se vrati u Englesku, pa je u junu 2019. godine preuzeo Vest Bromič Albion sa jednim ciljem – da taj klub vrati u Premijer ligu.

© AFP 2023 / MARTIN RICKETTPep Gvardiola i Slaven Bilić
Englezi se ogrešili o Hrvata i sudbinu predali „dinosaurusu“ - Sputnik Srbija
Pep Gvardiola i Slaven Bilić

I to je uspeo da uradi samo godinu dana kasnije, nadmašivši očekivanja i završivši Čempionšip na drugoj mesti, iza ubojitog Lidsa Marsela Bjelse.

Konačno dolazimo do tekuće sezone i aktuelnog momenta.

Bilić je 17. decembra dobio otkaz, a ujedno je otpušten i ceo stručni štab hrvatskog menadžera. Ovog puta, definitivno, neopravdano.

Saša Kalajdžić - Sputnik Srbija
Srbija u Nemačkoj ima „Žigićevog naslednika“, ali postoji jedan problem

„Veoma sam razočaran što sam napustio VBA. Bila mi je čast što sam uz potpuno čuvanje integriteta bio menadžer ovog jedinstvenog kluba“, izjavio je Bilić.

Hrvatski stručnjak je uradio ono što se od njega tražilo, a verovatno i više od toga – uveo je VBA u Premijer ligu.

U istoj, doduše, nije najbolje počeo. Ali, kao što smo već rekli, situacija nije toliko jednostavna.

Vest Brom jeste bio pretposlednji sa sedam bodova iz 13 utakmica. Da li to nužno znači da je Bilić omanuo i da mu je ni posle pola sezone trebalo uručiti „šut kartu“?

​Da li VBA, ako se gleda kvalitet igrača, ima ono što je potrebno za neko visoko mesto u Premijer ligi?

Da li je Bilić sam krojio ovu ekipu ili je, pretežno, radio sa onim što ima?

Da li je uprava kluba Biliću dala sredstva iole dostojna premijerligaša kako bi pojačao svoje redove zbog prelaska iz drugog u elitni rang?

Odgovor na ova pitanja i sva slična je, prosto i jednostavno – ne.

Jaz između Premijer lige i Čempionšipa je ogroman, pa da biste po prelasku u viši rang bili kompetetivni, morate da uradite nešto na tržištu.

Retki su primeri ekipa koje su već u drugom rangu pokazale kvalitet za Premijer ligu (Lids, Vulverhempton...), ali su i one kao takve neretko ulagale ozbiljan novac kako se ne bi sramotile u elitnom rangu.

​VBA je letos bez obeštećenja doveo Branislava Ivanovića i Kaluma Robinsona, putem pozajmice su stigli Konor Galager i Filip Krovinović.

Uz neka manja ulaganja, realno su pare potrošene na tri igrača, a to su Mateuš Pereira (oko 10 miliona evra), Grejdi Diangana (15) i Karlan Grant (19).

Izuzev Pereire, nijedno od pojačanja u koje je uložen novac se nije Bog zna kako pokazalo, pa je to nešto što se, potencijalno, može zameriti Biliću.

To što klub koji već nije imao kvalitet za Premijer ligu nije imao neophodna ulaganja da bi opstao u istoj, pa je svega posle trećine sezone otpustio trenera – ne može.

Poređenja radi, leta 2018. se u Premijer ligu plasirao Fulam, ali je već naredne sezone bez mnogo borbe morao da se vrati u Čempionšip.

Generalni konsenzus je tada bio da je Fulam ne samo nedovoljno jak za Premijer ligu, već da nije sigurno da bi sa tom ekipom mogao da konkuriše za prvo mesto Čempionšipa.

Fulam je po ulasku u Premijer ligu potrošio oko 120 miliona evra – tri puta više nego što je to učinio VBA pred početak tekuće sezone.

I, slično kao i sada, Fulam je tada uručio otkaz menadžeru Slaviši Jokanoviću tokom sezone. I na kraju ispao iz lige.

Bilić je pred sobom imao ekipu kojoj bi sve sem borbe za opstanak pri završnici šampionata bilo iznenađenje i veliko je pitanje da li će novi menadžer išta promeniti.

A novi menadžer jer, ni manje ni više, Sem Olerdajs.

​Engleski stručnjak je sve, samo ne neko ko će bilo koji klub da izdvoji iz mase. Ali je, istovremeno, neko koga zovete kada ne želite da ispadnete iz lige. Jer on to nikada nije uradio.

Jedina njegova prednost u odnosu na Bilića je ta što se u ovakvim situacijama u kojoj je trenutno Vest Brom nalazio mnogo puta.

Olrdajsove ekipe niikada nisu igrale lep fudbal, a Veliki Sem to nikada nije ni hteo. On je dolazio sa čvrsto zakucanim ciljem – opstankom u Premijer ligi, kako zna i kako ume.

Ipak, pojedini britanski mediji ga nazivaju „dinosaurusom“, a to nije toliko daleko od istine.

Ovo nije prvi, a neće biti ni poslednji put da neki premijerligaški tim pozove trenera poput Olerdajsa (ili Harija Rednapa, Alana Pardjua...) da ih spasi ispadanja.

To je očajnički potez koji u idealnom scenariju može da pomogne ekipi kratkoročno, pa navijači VBA mogu potajno da se nadaju opstanu. Ali, ujedno, ničemu više.

Šesdesetšestogodišnji Olerdajs, istini za volju, jeste imao uspešnu trenersku karijeru.

„Dve očigledne stvari koje moramo da popravimo su to da primamo manje, a dajemo više golova“, rekao je Olerdajs tokom prvog obraćanja medijima.

VBA može da se nada fenomenu boljih partija po dolasku novog menadžera, što je čest prizor u svetu sporta.

Ali, da li će Olerdajsove staromodne metode uroditi plodom u tolikoj meri da Vest Brom na kraju sezone bude iznad zone ispadanja? Ili će Sem po prvi put ispasti iz lige?

Vest Brom je očigledno već zacrtao da će Bilić vratiti ekipu u niži rang, pa je žrtvovao sav potencijal mlađeg Hrvata za, kako smatraju, sigurnost sa starijim Englezom.

Međutim, ako im se ovaj potez obije o glavu, o tome će se pričati godinama.

Radovanović za Sputnjik: Zvezda može da se „kolje“ sa Milanom, Ibrahimović je pola tima

Ruskinja je najmoćnija žena u svetu fudbala i njeno „ne“ zaista znači – „ne“

Poledica za Sputnjik: Levandovski nije mogao da igra u Zvezdi, a sad je bolji od Mesija i Ronalda

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala